Čína uzavírá Tibet pro cizince - bojí se nepokojů

Peking – Čína ode dneška znovu uzavírá Tibet pro zahraniční návštěvníky. Bojí se nepokojů, které by mohly nastat při oslavách tibetského Nového roku. Hranice by měly zůstat uzavřené až do konce března. V Číně se v neděli upálil teprve osmnáctiletý mnich na protest proti čínské nadvládě v Tibetu. Od loňského jara se ze stejných důvodů pokusilo upálit už více než dvacet lidí.

Tibet čekají v následujících týdnech hned dvě výročí, jež by mohly být podnětem pro masové protesty proti nadvládě Pekingu. Vedle oslav nového roku totiž také uplynou 4 roky od krvavých protivládních demonstrací z března 2008.

Čínské úřady také zatkly a poslaly na převýchovu stovky Tibeťanů, kteří jeli do Indie za účelem náboženské výchovy u tibetského duchovního vůdce dalajlamy. Dohledu čínských vojáků a policistů nelze uniknout.

Bezvýchodná situace a také protest proti stálému dohledu policistů a vojáků vedou k častým sebevraždám. Od jara minulého roku se upálilo už víc než 20 Tibeťanů.

V Číně se upálil teprve 18letý mnich

V čínské provincii S'-čchuan se upálil další buddhistický mnich. Údajně osmnáctiletý mnich se upálil v neděli v okrese Žang-tchang na protest proti čínské vládě v Tibetu.

Od loňského jara se v čínských oblastech obývaných Tibeťany pokusilo o sebevraždu upálením nebo ji dokonalo více než 20 mnichů, jeptišek i laických Tibeťanů. Více než polovina z nich svým zraněním podlehla.

Peking obviňuje stoupence exilového tibetského duchovního vůdce Tibeťanů dalajlamu, že tyto akty sebeupalování podněcuje stejně jako protivládní protesty. Čína dalajlamu obviňuje ze separatistických snah. Dalajlama ale usiluje pouze o větší a skutečnou autonomii Tibetu.