Jihokorejci provedli vojenské cvičení přes výhrůžky KLDR

Soul – Další vojenské cvičení Jižní Koreje u sporných námořních hranic se severním sousedem proběhlo i přes varování Pchjongjangu před odvetou. Zatím ale KLDR žádnou akci neprovedla. Cvičení trvalo zhruba 2 hodiny. Manévry se odehrály u ostrova Jongpjong, který ostřelovala severokorejská armáda už před dvěma lety. Tehdy zemřeli čtyři Jihokorejci.

Obyvatelé příhraničních ostrovů byli před dnešním cvičením vyzváni, aby se uchýlili do podzemních krytů.
   
Soul o cvičení informoval severního komunistického souseda v neděli. Severokorejská televize ihned spustila obvyklou rétoriku. „Jestliže skupina zrádců podnikne bezohlednou vojenskou provokaci, naše armáda nemilosrdně a tvrdě odpoví,“ prohlásila moderátorka.

Soul znovu zkouší KLDR (zdroj: ČT24)

Severokorejská armáda poté cvičení označila za „promyšlenou vojenskou provokaci“ a varovala Soul, že na útok na své území odpoví odvetným úderem. Nic takového se však zatím nestalo.

Kim Hjung-suk, mluvčí ministerstva pro sjednocení:

„Je to rutinní vojenské cvičení pro národní bezpečnost, které se koná na našem území. Není proto vůbec vhodné, aby Severní Korea posuzovala, zda je to správné, nebo ne.“

Kim Čong-un
Zdroj: ČT24

Jihokorejská akce se uskutečnila dva měsíce po úmrtí severokorejského vůdce Kim Čong-ila. V čele země teď stojí jeho syn Kim Čong-un. Jižní Korea a KLDR jsou spolu formálně stále ve válce. Tříletý ozbrojený konflikt byl v roce 1953 ukončen pouhým příměřím.