Do neklidné Sýrie zamířily dvě íránské válečné lodě

Damašek – Do syrského přístavu Tartús dorazila dvě íránská vojenská plavidla – torpédoborec Naghdí a zásobovací loď Charg. Mají se údajně podílet na výcviku syrského námořnictva podle dohody o vojenské spolupráci mezi Teheránem a Damaškem. Írán je spojencem Sýrie a v době téměř rok trvajících nepokojů poskytuje Damašku i finanční podporu. Teherán syrské represe proti civilnímu obyvatelstvu neodsoudil.

Od revoluce z roku 1979 je to teprve podruhé, co se íránské válečné lodě dostaly do Středozemního moře. Poprvé vyslal Teherán dvě plavidla Suezským kanálem loni v únoru. Také jejich cílem byla Sýrie a tehdy se hovořilo o testovací misi po pádu egyptského prezidenta Husního Mubaraka. Izrael nyní stejně jako před rokem pohyb íránských plavidel v blízkosti svých břehů monitoruje.

Íránský ministr obrany Ahmad Vahídí o plavbě prohlásil, že Írán „upevňuje svou přítomnost v mezinárodních vodách, což je jeho přirozené právo a také důkaz jeho rostoucí námořní síly“.

Boje v Sýrii pokračují, Červený kříž jedná s vládou i opozicí

Podle syrských opozičních aktivistů dorazily dnes k syrskému městu Homs další tanky, které posílily jednotky obléhající toto centrum protestů proti režimu prezidenta Bašára Asada. Podle aktivistů se zřejmě vojáci chystají k ofenzivě, při níž by převzali kontrolu nad čtvrtěmi ovládanými opozicí. Při ostřelování čtvrti Bábá Amr podle aktivistů syrská armáda nijak nerozlišuje mezi vojenskými a civilními cíly. Červený kříž mezitím vyjednává se syrskou vládou i s opozicí o zastavení bojů. Příměří by mělo umožnit poskytnout humanitární pomoc civilistům. Při nepokojích v Sýrii zahynulo podle odhadů syrských obhájců lidských práv přes šest tisíc lidí.

Podle McCaina a Grahama by měli rebelové dostat od USA zbraně

Spojené státy by podle vlivných amerických senátorů Johna McCaina a Lindseyho Grahama měly poskytnout zbraně syrským protivládním rebelům. Pomoc při svržení režimu Bašára Asada by prý pomohla americkému úsilí oslabit Írán, který je hlavním spojencem Damašku, jenž již několik měsíců krvavě potlačuje protesty části obyvatel. Oba senátoří se ale stavěli zdrženlivě k možnosti, že by se Spojené státy mohly do konfliktu přímo zapojit.

Spojené státy se zatím soustřeďují na diplomatický tlak na Damašek. Valné shromáždění OSN ve čtvrtek velkou většinou schválilo rezoluci, která kritizuje syrskou vládu za trvající násilí v zemi. Případné ostřejší kroky Rady bezpečnosti OSN vůči Asadovu režimu znemožňuje odpor Ruska a Číny.

Vydáno pod