Do Dubaje nejen na lyže - teď už i na tučňáky

Dubaj - Zimní areál v Dubaji, který je součástí obřího obchodního centra, má novou atrakci. Tu představuje dvacítka tučňáků. O pouhé lákadlo pro návštěvníky ale nejde. Opeřenci mají naučit místní něco o svém přirozeném prostředí a pomoci tak chránit své příbuzné na Antarktidě.

Jejich nová adresa je velmi nezvyklá, do méně vhodného prostřední se ani tučňáci dostat nemohli. V Dubaji ve Spojených arabských emirátech průměrná teplota přesahuje 40 stupňů Celsia. V krytém zimním středisku je ale šest stupňů pod nulou a tučňáci tu mají kompletní servis. Stará se o ně čtrnáct specialistů a k jídlu dostávají prvotřídní ryby. Návštěvníci se mohou podívat přímo mezi ně. „Hrozně jsem se jich chtěla dotknout, protože tučňáky miluju. Jsou opravdu roztomilí a hraví,“ prohlásila návštěvnice Ski Dubai Ehadír al-Šajebová. 

Tučňáci oživili místní nákupní středisko spojené s lyžařským areálem, který je v provozu už šest let. „Myslím, že je to skvělý nápad. Už jsme se setkali s delfíny, tuleni a dalšími zvířaty, ale s tučňáky ještě ne. To, že se dostali do této části světa, je velký úspěch,“ konstatoval další z návštěvníků Reghave Šarma.

Tučňáci v Dubaji
Zdroj: ČT24

O přirozeném prostředí tučňáků toho zájemci po návštěvě vědí dokonce víc než sami ptáci. Ti se totiž narodili v mořském světě v americkém Texasu a na Antarktidu se nejspíš nikdy nepodívají. Autoři projektu doufají, že se podaří lidem dokázat, jak důležité je tamní přirozené podmínky zachovat. 

Tom Scheffer, provozní ředitel ve Ski Dubai:

„Kromě zábavy chceme lidi také vzdělávat. Zvýšit jejich povědomí o důležitých tématech a našem životním prostředí. Společně s Mořským světem, který je naším partnerem, jsme zjistili, že tito ptáci jsou skvělou možností, jak lidi naučit něco o podmínkách, které tady vytváříme.“

Tučňáci v Dubaji
Zdroj: ČT24

Tučnáci mají zásadní úkol - rozmnožit se

Ošetřovatelé doufají, že se tučňáci začnou rozmnožovat. Přihlásili je totiž do mezinárodního programu odchovu. Deset mladých samců a deset samic tu prý má ideální podmínky a nic jim nechybí. Třikrát týdně tu například vyrábějí deset tun sněhu. „Je to tu perfektní. Je to čistý sníh, úplně bez chemie. Tučňáci tu mají hodně místa na hraní, mohou být v různé výšce, v různém prostředí,“ podotkla poradkyně pro chov tučňáků Judy Petersenová-Flemingová. 

Kromě toho, že potěší návštěvníky a přiučí je něčemu novému, vydělají opeřenci také hodně peněz. Ne všechny ale zůstanou v Dubaji. Zimní areál chce část výdělku věnovat projektům na ochranu tučňáků po celém světě.

Tučňáci v zimním středisku (zdroj: ČT24)