Medvěděv slíbil opozici reformy

Moskva – Ruský prezident Dmitrij Medvěděv slíbil zástupcům opozice reformu ruského politického systému. Vůbec poprvé se dnes Medvěděv setkal s předáky zapřísáhlých protivníků premiéra Vladimira Putina. Medvěděv navrhuje snadnější povolování politických stran či obnovení přímých voleb gubernátorů.

„Před pár dny jsem se setkal s vedením zaregistrovaných politických stran, kteří také posuzovali podstatu politické reformy. Mohu otevřeně říct, že zdaleka ne všem stranám se (reforma) líbí. Jakkoli to zní podivně, myslím, že dnes od shromážděných uslyším i slova podpory,“ prohlásil na úvod Medvěděv. 

Jeden z opozičních předáků, bývalý vicepremiér Boris Němcov před schůzkou prohlásil, že chce prezidenta požádat, aby omilostnil politické vězně, včetně bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského. Další z hostů, Sergej Udalcov, hodlal Medveděva vybídnout k odložení prezidentských voleb, plánovaných na 4. března, až o dva roky, aby stávající prezident mohl politickou reformu uskutečnit. 

Za vlády Vladimira Putina byl v Rusku výrazně zredukován počet povolených stran, což vedlo k tomu, že loni v prosinci se mohla parlamentních voleb zúčastnit v podstatě jen šestice stran. Výsledky hlasování navíc vedly k obrovské vlně protestů, které Kreml přiměly k příslibu politické reformy. 

Podle kritiků ovšem nejsou velké naděje, že by se reformy uskutečnily. Medvěděvova vláda pomalu končí, neboť 4. března se konají prezidentské volby, ve kterých opět pravděpodobně zvítězí Putin. Nedá se tak předpokládat, že by pak rušil systém, který před lety sám zavedl.