Duka při audienci předal papeži Pražské Jezulátko z českého skla

Vatikán - Nově jmenované kardinály, včetně pražského arcibiskupa Dominika Duky, přijal dnes papež Benedikt XVI. na veřejné audienci ve vatikánské aule Pavla VI. Hromadnou audienci pro církevní hodnostáře, jejich soukromé hosty a poutníky uspořádal v této formě vůbec poprvé. Audience trvala necelou hodinu a s každým z 22 nově jmenovaných kardinálů papež asi dvě minuty promluvil. Duka mu předal děkovný dopis a věnoval mu moderní ztvárnění Pražského Jezulátka z českého skla.

V téměř zaplněné moderní aule Pavla VI., která pojme tisíce poutníků, promluvil Benedikt XVI. také česky: „Ať vás v tyto sváteční dny modlitby ozdraví. Všem vám žehnám, chvála Kristu i Marii.“

Kardinála Duku při samotném pozdravu a setkání s papežem doprovázela jeho sestra a neteř. Pražský arcibiskup vyjádřil poděkování jménem stolce sv. Vojtěcha v Praze a místní církve. Jako upomínku na své jmenování kardinálem předal papeži moderní ztvárnění Pražského Jezulátka z českého skla. Duka papeži Benediktu XVI. také zopakoval pozvání k návštěvě České republiky při příležitosti jubilea sv. Cyrila a Metoděje v roce 2013.

Duka, který se do vlasti vrací v úterý ráno, dnes navštíví také kostel svatého Marcellina a Petra - titulární baziliku, kterou mu ve jmenovacím dekretu Benedikt XVI. přidělil. Druhý český kardinál a někdejší pražský arcibiskup Miloslav Vlk dnes v Římě drží kostel sv. Kříže Jeruzalémského.

Papež Benedikt XVI. předal 22 novým kardinálům v sobotu jmenovací dekrety a odznaky kardinálské hodnosti.

Skleněná soška Pražského Jezulátka byla odlita uměleckým sklářem Petrem Larvou v novoborské sklárně Ave Clara. Soška je jakousi patronkou dokumentárního filmu o Pražském Jezulátku a s filmaři procestovala již celou Evropu. Film, jehož režisérem je Otakáro Schmidt, má lidem přiblížit jeden z nejslavnějších fenoménů Prahy, který je znám po celém světě. Dokument vysílala ČT přes Vánoce. Filmaře překvapilo, kde všude se malý Ježíš z Prahy těší úctě věřících.

Benedikt XVI. zná originál sošky - poklonil se před ním při návštěvě České repubilky. Dárek mu ji má připomínat nastálo. Korunku zdobí řada perel a mušlí a také české granáty - jako odkaz k zemi původu.