Bělehradské lodě zdecimoval tající led na Dunaji

Bělehrad - Prudké oteplení, které vystřídalo velké třítýdenní mrazy, způsobilo pohromu v Bělehradu. Volně plující kry strhly desítky lodí, jachet, pontonů a hausbotů kotvících na Dunaji. Na odpis jsou kotviště a plovoucí restaurace - jedna šla rovnou ke dnu. Podle svědků byl pohyb ker velmi rychlý. Teploty v srbské metropoli přes víkend stouply z dvacetistupňových mrazů na deset stupňů nad nulou.

Led, silný místy až 30 centimetrů, začal tát a dal se do pohybu. Majitelé lodí se zoufale snažili zachránit, co se dá. Jejich úsilí bylo ale často marné - led na Dunaji je poset troskami zničených plavidel, bez škrábnutí vyvázla jen hrstka lodí. Škody jdou do statisíců eur. „Takové počasí jsme dlouho nezažili. Lidi si mysleli, že je to v pořádku, že tam ty lodě vydrží,“ říká zástupce bělehradského přístavu Miroslav Jagas.

Vlna prudkých mrazů minulý a předminulý týden přinutila srbské úřady nasadit na zamrzajících řekách Dunaji, Sávě a Tise ledoborce. Říční plavbu se ale zabezpečit nepodařilo, a tak provoz na řekách musel být k 8. únoru zastaven. Mrazy připravily v Srbsku o život nejméně 20 lidí a škody způsobené počasím dosáhly půl miliardy eur.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Srbské úřady chtějí dnes odvolat stav ohrožení, který platil dva týdny. Díky úsilí záchranářů se daří zprůjezdnit komunikace zavalené sněhem a dopravit potraviny a léky zhruba 70 000 lidí, které zima izolovala od okolního světa. Jihosrbské vesnice zavalené sněhem musí dál zásobovat armáda.