Strauss-Kahn znovu za mřížemi, kvůli kuplířství

Lille – Francouzští vyšetřovatelé zadrželi bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna kvůli kuplířské aféře. Dnes putoval do vazby. Policie má podezření, že těžil z obchodu z prostitutkami mezi Francií a Spojenými státy prostřednictvím zločinecké sítě. Loni byl Strauss-Kahn zproštěn obvinění ze znásilnění pokojské v New Yorku.

Strauss-Kahn má opět trable se zákonem, tentokrát ve Francii, kde ho v Lille vzali do vazby. Je totiž podezřelý, že napomáhal kuplířům a že zneužil svého společenského postavení. 

V případu kuplířské sítě Lillois při výsleších svědků nejméně dvě hotelové prostitutky označily Strausse-Kahna jako svého klienta. Kvůli kuplířství v této kauze už bylo obviněno nejméně pět lidí včetně známého advokáta, šéfa podniku a vedoucích pracovníků luxusního hotelu Carlton. 

Policie má nyní 48 hodin na výslechy zadrženého a tato lhůta může být se souhlasem soudu prodloužena. Strauss-Kahn po příjezdu do vazby tvrdil, že trpí zánětem středního ucha. Jeho zdravotní stav posoudí lékař. 

Kauzy Dominiqua Strausse-Kahna

Strauss-Kahn a kuplíři 
Současná kauza vyplula na povrch loni v říjnu. Za mřížemi je včetně Strausse-Kahna pět lidí. Všichni byli obviněni v případu kuplířské sítě Lillois v severofrancouzském městě Lille. Vyšetřování se týká sítě prostitutek, jejichž služeb mohl Strauss-Kahn využívat v letech 2010 a 2011 ve Francii a Spojených státech. Za ženy platili dva jeho přátelé, přičemž tito podnikatelé vynaložené peníze uváděli jako výdaje svých společností. 

Strauss-Kahn versus pokojská 
Od roku 2007 byl Dominique Strauss-Kahn šéfem Mezniráodního měnového fondu. Jenže loni v květnu musel z funkce odstoupit poté, co ho pokojská z luxusního manhattanského hotelu obvinila ze znásilnění. Strauus-Kahn byl zatčen na letišti v New Yorku, zrovna když chtěl odletět. Místo do vzduchu tak finančník zamířil za mříže. V USA mu hrozil soud a trest 25 let vězení. Jenže kolem kauzy se postupem času objevovalo čím dál víc otazníků. Nakonec prokuratura obvinění stáhla s tím, že výpověď pokojské je nevěrohodná. Strauss-Kahn se tak ocitl na svobodě. 

Strauss-Kahn versus novinářka 
Jenže Strauss-Kahn má i další potíže se zákonem. Loni v červenci ho zažalovala francouzská novinářka Tristane Banonová. V roce 2003 se jí měl finančník pokusit znásilnit, když s ním dělala rozhovor. Novinářka se s ním prý poprala a nakonec se ubránila. Prokuratura ale nakonec obvinění smetla se stolu kvůli nedostatku důkazů, navíc byl již čin promlčen.

Hrátky s mladými ženami v luxusních hotelech zadarmo možná vyjdou Strausse-Kahna velmi draho. Prostopášnosti pořádali dva jeho přátelé podnikatelé. Ze známého podniku si objednávali společnice a vozili je do pronajatých pokojů do Paříže, ale i do Washingtonu a New Yorku. Jejich služby navíc účtovali na své firmy. Podle úřadů o tom musel Strauss-Kahn jako pravidelný účastník vědět. Proto ho viní z napomáhání kuplířství a zneužití společenského postavení. „Nesváděl je, protože ty dívky potkal čtvrt nebo půl hodiny před sexuálním stykem. Ale vzhledem k jeho proslulosti je možné, že si myslel, že je to zadarmo,“ říká dohazovač Dominique Alderweireld. Právnička bývalého šéfa MMF už řekla, že bez šatů je velmi těžké posoudit, jestli je daná žena prostitutka, nebo dobrovolná účastnice výjimečně volného večírku.

Sexuální skandály zlomily Straussi-Kahnovi politický vaz. Kvůli obvinění ze znásilnění pokojské loni odstoupil z funkce šéfa mezinárodního měnového fondu. Aféra ho vyřadila i ze souboje o francouzské prezidentské křeslo. Průzkumy mu přitom dávaly velkou šanci na vítězství. DSK teď doufá, že ho francouzské úřady zprostí viny, stejně jako to udělal newyorský soud. Jinak mu hrozí až sedm let vězení.