Stav Tymošenkové je vážný, tvrdí Roithová

Kyjev - Julija Tymošenková nebyla ve vězení řádně léčena a její lékařské nálezy jsou vážné. Tvrdí to česká europoslankyně Zuzana Roithová, která se na Ukrajině seznámila s expremiérčinou zdravotní dokumentací z loňského listopadu. „Místo léčby jí odebrali berle, vysadili analgetika a podstupovala náročné, několikahodinové výslechy. Je opravdu trápena a týrána,“ prohlásila Roithová o Tymošenkové. Roithová chce od ukrajinských úřadů získat vlasy i další vzorky z těla Tymošenkové. Ty mají prozkoumat nezávislé laboratoře v Evropě. Europoslankyně také v rozhovoru pro ČT potvrdila, že Tymošenková má vyhřezlou ploténku.

„Beru opravdu mnohem vážněji obavy rodiny, že by mohla být vystavována působení toxických látek, aby podlehla tlaku režimu,“ řekla europoslankyně. Setkat se přímo s odsouzenou Tymošenkovou jí ukrajinské úřady neumožnily. „Kromě dcery a právníka k ní nikoho nepustí,“ řekla bývalá česká ministryně zdravotnictví. Tymošenkové jsou podle ní upřena „základní práva, která má každý, byť je ve vězení, navíc po politickém procesu“.

Roithová se v Kyjevě seznámila s částí zdravotní dokumentace Tymošenkové z loňského listopadu. „Jednoznačně ukazuje, že už tehdy byly nálezy v oblasti bederní páteře natolik vážné, že měla být řádně léčena, především anestetiky a klidem na lůžku. Po další kontrole, po několika týdnech, (se mělo) rozhodnout o případném chirurgickém řešení,“ prohlásila Roithová.

„Toto je opravdu normální, standardní postup. Místo toho jí odebrali berle, s jejichž pomocí se předtím pohybovala, a podstupovala náročné, několikahodinové výslechy. Dokonce jí posléze vysadili analgetika,“ uvedla. Navrhne prý také, aby mezinárodní společenství včetně Evropské unie žádalo nezávislé analýzy vzorku tkání Tymošenkové.

Europoslankyně Zuzana Roithová o Juliji Tymošenkové:

„Julija samozřejmě nikdy nepožádá o milost, je to pevná žena, která se nepoddá.“

„Bereme to vážně. Chceme vyloučit, že ji někdo otráví,“ prohlásila Roithová. Ukrajina má s otrávením politiků nechvalné zkušenosti - stačí připomenout případ prezidenta Viktora Juščenka v roce 2004. Plán Roithová rozběhla po páteční schůzce s dcerou Tymošenkové. Kvůli utajení mohl na veřejnost až teď, kdy europoslankyně skončila návštěvu Ukrajiny.

Jevgenija Carrová, dcera Julije Tymošenkové:

„Můžou se jí snažit uškodit, můžou se ji pokoušet otrávit, pouštět kolem ní jedovaté plyny."

Roithová: Tymošenková má vyhřezlou ploténku a zúžený páteřní kanál

Jak Roithová upřesnila v rozhovoru pro Události, komentáře, mluvila na Ukrajině s velkým množstvím lidí kolem Tymošenkové, ať už šlo o lékaře nebo právníky, a měla k dispozici i její nálezy z nemocnice, kam byla expremiérka přivezena poté, co upadla počátkem ledna do bezvědomí. Bezvědomí následovalo krátce poté, co dostala lék proti nachlazení.

Podle Roithové se na rukou a na těle Tymošenkové také objevily podkožní hematomy krátce poté, co jí byla ve vězení rekonstruována stěna. Rodina ukrajinské opoziční vůdkyně se proto důvodně obává, že by mohlo dojít k poškozování Tymošenkové toxickými látkami.

Tymošenková má podle Roithové zúžený páteřní kanál, měla by být léčena a měla by být v naprostém klidu. Roithová také potvrdila předchozí spekulace, že Tymošenková má vyhřezlou ploténku. Její vážný zdravotní stav by podle europoslankyně potvrdil každý odborník, který se seznámí s nálezy a bude znát rentgenové snímky. Roithová je přesvědčená, že stejný bude také nález německých a kanadských lékařů, který by měl být znám koncem týdne.

Zuzana Roithová v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Zdravotnická správa ukrajinské vězeňské služby dnes poprvé veřejně připustila, že by Tymošenková mohla být operována, a to případně i mimo areál vězeňské nemocnice. „I když otázka chirurgického zásahu dnes není aktuální a lékaři ve svých závěrech takový krok nepředpokládají, jsme přesto připraveni zajistit i operaci pacientky, včetně zákroku mimo areál Kačanivské věznice,“ uvedla zdravotnická správa v prohlášení.

Tymošenkovou minulý týden vyšetřil mezinárodní tým lékařů složený ze dvou německých a tří kanadských odborníků. Výsledky jejich vyšetření zatím nebyly oznámeny, v médiích se objevily spekulace, že Tymošenková má vyhřezlou ploténku. Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví tyto zprávy dementovalo a současně zpochybnilo odbornou úroveň kanadských lékařů. Roithová naopak práci zahraničních doktorů ocenila.