Wildersova politika je Východoevropanům v Nizozemsku trnem v oku

Haag - Desítky Východoevropanů demonstrovaly před budovou nizozemského parlamentu v Haagu proti kontroverznímu politikovi Geertu Wildersovi. Wilders a jeho vládní krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) na svém webu vyzývají Nizozemce, aby udávali imigranty z východní Evropy, kvůli nimž údajně přišli o práci. Wildersovu snahu odsoudila už i Evropská komise a protestovala proti ní také desítka velvyslanců zemí střední a východní Evropy v Nizozemsku. Preference Wildersovy strany podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění ale o něco stouply. Nyní je třetí nejsilnější v zemi.

„Musíme Wildersovi vysvětlit, že jeho politika je staromódní. Nejdřív se postavil proti muslimům, tam neuspěl, tak se zaměřil na Východoevropany. Třeba se příště postaví proti Holanďanům,“ prohlásil Martin Širkov z organizace zastupující Bulhary žijící v Nizozemsku. Protestu se vedle Bulharů zúčastnili i Poláci. Ti zaslali dopis nizozemskému premiérovi Marku Ruttemu, v němž ho důrazně vyzývají, aby proti webovým stránkám PVV rozhodné zakročil.

Od roku 2005 se počet cizinců pracujících v Nizozemsku téměř zdvojnásobil. V roce 2010 jich bylo 40 tisíc, téměř 80 procent z nich z členských zemí EU – především z Polska, Německa, Bulharska a Rumunska.

Krajně pravicová PVV, která zajišťuje pravicovému menšinovému kabinetu v Haagu většinu hlasů v parlamentu, vyzvala v minulých dnech na svém webu, aby Nizozemci udávali údajné špatné chování občanů východoevropských zemí. Wilders tvrdí, že na svou výzvu už obdržel 32 tisíc oznámení. 

V Haagu proti stránkám PVV oficiálně protestovali velvyslanci zemí z východu EU. Premiéři Nizozemska a ČR Mark Rutte a Petr Nečas minulý týden společně konstatovali, že postoj PVV není stanoviskem nizozemské vlády, ale jen jedné politické strany. Nizozemská opozice a Evropský parlament nicméně Rutteho vyzývají, aby použil tvrdší slova a stránku PVV výslovně odsoudil.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Wilders oproti volbám ztrácí hlasy. Jeho nejnovější nápad může být jen snahou přilákat Nizozemce zase zpátky. Stížnosti poslané na webovou stránku zatím ani nezveřejnil. Účel už ale splnily. Wilders vrátil své preference u voličů zase tam, kde byly - na příčku třetí nejsilnější strany. A premiéra Marka Rutteho si pěkně drží v šachu. Doma v parlamentu jeho vládě zajišťuje tichou podporu, v Evropě pořádný humbuk.

Vydáno pod