Oběti kmenového násilí v Libyi přesáhly stovku

Tripolis - Při kmenových střetech na jihovýchodě Libye bylo za posledních deset dnů zabito 113 lidí a dalších 241 utrpělo zranění. Uvedl to šéf místního kmene Tibbu. Představitelé soupeřícího kmene Zuvájja bilanci stanovili na 20 mrtvých a 40 zraněných. Podle Červeného kříže si etnické násilí za posledních 24 hodin vyžádalo více než 50 mrtvých civilistů. Po více než čtyřech měsících od smrti libyjského vůdce Muammara Kaddáfího tak v zemi trvá neklid. Dál se vynořují i zprávy o skladištích zbraní. V pondělí prý libyjští diplomaté v Řecku předali policii desítky zbraní, které byly objeveny na pozemku libyjské ambasády v Aténách.

Zuvájja a Tibbu představují hlavní kmeny v okresu Kufrá na jihovýchodě země u hranice s Čadem a Súdánem. Nepřátelství mezi oběma kmeny trvá již dlouho. Kmen Tibbu za vlády libyjského vůdce Muammara Kaddáfího tvrdil, že je obětí diskriminace.

Kaddáfího režim byl svržen loni v srpnu a autoritářský vůdce byl zabit 20. října. Přechodné libyjské vládě se však nedaří obnovit v zemi pořádek. Vzdát se zbraní odmítají povstalecké skupiny, které bojovaly proti Kaddáfího režimu. Libyjské úřady loni v listopadu oznámily, že jejich odzbrojování může trvat měsíce.

Libye
Zdroj: ČT24

Libyjská přechodná vláda přiznala, že velké části země jsou mimo její kontrolu. V rozhovoru pro agenturu AP to uvedl její šéf Mustafa Abdul Džalíl. Vládě se nedaří přimět stovky bývalých povstalců, aby složily zbraně. Mimo její kontrolu je i množství věznic, kde ozbrojenci zadržují lidi, které obviňují ze spolupráce s bývalým režimem Muammara Kaddáfího.

Libyjské zbraně nalezeny na ambasádě v Řecku

Objevují se také informace o dalších skladištích zbraní. Jedno z nich se podle dnešního sdělení řecké policie citované agenturou AP nacházelo na pozemku libyjského velvyslanectví v Aténách. Obsahovalo prý 30 ručních zbraní, dvě zbraně proti ponorkám, 15 kilogramů plastické trhaviny, ruční granáty, munici pro různé typy střelných zbraní a další vybavení.
   
Podle nejmenovaného policisty zbraně pocházely z doby Kaddáfího vlády, není ale jasné, kdy byly přivezeny do Řecka. Řecké úřady nyní vyšetřují, zda zbraně nebyly použity při nelegálních aktivitách.

Vydáno pod