Slovenští Romové míří do Kanady, Bratislava se víz neobává

Bratislava - Slovenští Romové v posledních týdnech hromadně cestují do Kanady. Bratislava se nicméně neobává, že by Ottawa obnovila pro Slováky vízovou povinnost, kterou ze stejného důvodu zavedla v roce 2009 pro české občany. „Neočekáváme podobný scénář jako v případě České republiky. Kanada totiž připravuje reformu azylového systému,“ uvedl mluvčí slovenské diplomacie Ľuboš Schwarzbacher. Slováci mohou do Kanady cestovat bez víz od roku 2008.

Z osady ve Smižanech na východním Slovensku odjely podle Slovenského rozhlasu do Toronta v posledních týdnech desítky Romů. „Úřad práce ve Spišské Nové Vsi ví o 11 rodinách, které odjely do Kanady spolu s 21 nezaopatřenými dětmi, jimž jsou vypláceny státní sociální dávky. Je možné, že těch rodin je více,“ řekla Alena Kleinová z úřadu práce. Ředitelka základní školy ve Smižanech Jana Vozárová uvedla, že jen v tomto měsíci vystavila 14 rozhodnutí o povolení studia žáků v zahraničí, z nichž 11 se týkalo vycestování dětí do Toronta.

Ve Smižanské kolonii žije téměř tři tisíce lidí, devět z deseti přitom nemá práci, a to i přesto, že mnozí z nich mají středoškolské a někteří i vysokoškolské vzdělání. To je i případ Milana Franka. K práci mu nepomohl ani titul bakaláře. „Jakmile spatří, že jsem Rom, tak se se mnou začnou jinak bavit a snaží se mě co nejrychleji zbavit,“ prohlásil Franko.

210911
Zdroj: ČT24

Místní Romové tvrdí, že životní podmínky na Slovensku jsou stále nesnesitelnější. Za pravdu jim dává i odborník. „Být Romem na Slovensku v současnosti není žádná výhra, ono to ani v minulosti nebyla žádná výhra. Podívejme se co se děje před volbami,“ podotkl kulturní antropolog Alexander Mušinka.

Romové jsou terčem téměř každé politické strany. Podle Mušinky navíc dosud ani jedna slovenská vláda neměla skutečný zájem problémy této menšiny řešit. Snad s výjimkou té poslední. Ta na to však neměla dost času.

Slovenské úřady očekávají reakci Kanady. Pokud počet žádostí o azyl bude nadále stoupat, zřejmě na sebe nenechá dlouho čekat. Obnovení vízové ​​povinnosti jako v případě České republiky však Slovákům údajně nehrorzí. Kanada totiž připravuje změnu imigrační politiky.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)