Požár v honduraské věznici Comayagua nebyl založen úmyslně

Tegucigalpa - Ničivý požár, který si před týdnem v honduraské věznici vyžádal 360 životů, nebyl založen úmyslně. Takový je výsledek počátečního šetření, se kterým přišel generální prokurátor Luis Alberto Rubi. K vyšetřování požáru byli přizváni i zahraniční odborníci, kterým svědkové potvrdili, že požár byl založen vězněm, který usnul při kouření.

Velvyslanectví Spojených států v Hondurasu sdělilo, že se vyšetřovatelům podařilo vyloučit ostatní možné příčiny vzniku požáru, jako zásah bleskem, elektrický zkrat nebo použití hořlavé či jiné výbušné látky. Domnívají se proto, že se plameny začaly šířit od matrace jedné z paland, kterou mohla zapálit třeba cigareta, svíčka, zápalky nebo jiné prostředky. Verzi s cigaretou potvrzují výpovědi svědků.

Závěrům vyšetřovatelů ale nevěří někteří z příbuzných obětí neštěstí, podle nichž není možné, aby jediná cigareta nebo svíčka způsobila tak katastrofální požár. Myslí si proto, že jej někdo založil úmyslně. Dříve se spekulovalo i o tom, že požár propukl po vzpouře vězňů. Podle prvotních pitev 277 vězňů se podle Rubiho ale neprokázalo, že bylo v onu kritickou chvíli použito střelných ran a vzpoura vězňů je tak částečně vyloučena. 

Při neštěstí, které se odehrálo ve městě Comayagua (asi140 kilometrůseverně od Tegucigalpy), přišlo o život 360 vězňů a řada dalších utrpěla zranění. Důvodem takového počtu mrtvých je jednak fakt, že věznice byla podle agentury AP stavěna pro pět set vězňů, avšak v jejich útrobách jich bylo osm set. Druhým důvodem byla komplikace při zachraňování vězňů, kteří byli zamčeni v celách a přivolaní hasiči neměli od cel klíče.