Zakladatel megauploadu dostal náramek a pustili ho z vazby

Wellington - Německý zakladatel severu megaupload.com Kim Schmitz je na svobodě, když ho z novozélandské vazby propustili na kauci. Podle soudce totiž nehrozí, že by utekl ze země. Schmitz byl za mřížemi od 20. ledna a už dřív o propuštění na kauci neúspěšně žádal. Jeho vydání žádají Spojené státy, které ho viní, že jeho server způsobil majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů.

Zakladatel serveru megaupload.com Kim Schmitz, přezdívaný jako Kim Dotcom, má podle soudce Nevina Dawsona všechny důvody zůstat na Novém Zélandu, aby byl se svou rodinou a mohl usilovat o svůj majetek. Dawson proto rozhodl propustit Schmitze na kauci. Žalobce je však opačného názoru, protože při domovní prohlídce našla policie cestovní doklady hned u postele, což podle něj nasvědčuje tomu, že chtěl ze země utéct.

Kim Schmitz, zakladatel megaupload.com

„Ulevilo se mi, že můžu jít domů a vidět mé tři malé děti a těhotnou ženu.“

Ať byl Schmitzův plán jakýkoliv, je nyní na svobodě, ale čeká ho režim plný omezení. Schmitz nesmí používat internet, musí nosit elektronický náramek a v případě cesty nad osmdesát kilometrů musí žádat souhlas policie. Všechna tato omezení navíc pravděpodobně potrvají měsíce. Podle agentury Reuters totiž řízení, ve kterém se má rozhodnout o vydání do Spojených států, nezačne dříve než v srpnu.

Ve Spojených státech čelí Kim Schmitz obžalobě za porušování autorských práv, praní špinavých peněz a vydírání. To vše navíc v podobě mezinárodního spiknutí, což zvyšuje případný trest.

Zakladatel severu megaupload.com propuštěn na kauci (zdroj: ČT24)