Francouzky už úředně nebudou ani slečny ani rozené

Paříž - Z úředních formulářů ve Francii mizí označení „slečna“ (mademoiselle) nebo rubrika „rozená“ (nom de jeune fille). Podle úřadu francouzského premiéra do toho úředníkům nic není, jelikož taková informace není z právního hlediska nezbytná. O novém oběžníku s příslušnými pokyny pro celou státní správu informoval server týdeníku Le Point. Nové formuláře se budou zavádět postupně. Z úsporných důvodů se doporučuje, aby se přece jen vypotřebovaly nejprve ty stávající.

Jediné označení, které ženám zbude, je „paní“ (madame), které bude jednotnou protiváhou pro mužské „pan“ (monsieur). Kromě toho mizí požadavek na vyplnění příjmení, které měla dotyčná osoba v době narození. Také se mění políčko označující, že příjmení je převzaté po manželovi, a to s ohledem na city vdov a rozvedených žen.

Nevládní organizace rozpoutaly loni v září kampaň směřující k příslušným změnám ve formulářích s poukazem na to, že jde o faktickou diskriminaci žen, u nichž se tak odhaluje jejich společenský status. Už v listopadu se jim dostalo kladné reakce od ministryně pro solidaritu Roselyne Bachelotové, která požadavek předala úřadu premiéra Françoise Fillona.

S oslovováním mademoiselle přestaly již úřady od počátku roku v úředních dopisech a e-mailech. Francie je v tomto směru pozadu například za Německem, které se se svými Fräulein rozloučilo v roce 1972.