Estonsko nabízí netradiční maraton – od sauny k sauně

Tallin – Estonské Otepää zažilo neobvyklou podívanou, když po zdejších zasněžených ulicích pobíhali lidé jen v plavkách a županech a hledali saunu. Město totiž hostilo třetí ročník Evropského saunového maratonu a každý z jeho 450 návštěvníků musel v co nejkratším čase navštívit patnáct saun rozmístěných po městě a jeho okolí.

V každé z patnácti saun musel účastník soutěže strávit minimálně tři minuty. „Kdo vynechá nějakou saunu, dostane ke svému celkovému času 30 minut navíc jako trest,“ dodala organizátorka maratónu Sirje Ginterová. Soutěžící ovšem měli možnost svůj výsledný čas také snížit. Koupáním v díře vysekané v ledu se totiž dalo deset minut odečíst.

Cestu k výhře organizátoři ztížili tím, že účastníci museli sauny hledat pouze podle papírové mapy. „Musí se trochu hledat, kde ty sauny jsou. Bez GPS je musíte najít na mapě, což není lehké, protože je tam nezaznamenali,“ řekla jedna ze soutěžících Diana Simsová. Při hledání finských, mobilních nebo historických kouřových saun tak čtyřčlenná družstva najezdila i přes 100 km.

Vítězný tým stihl navštívit všechny určené sauny za méně než tři hodiny. Soutěžící, kteří se za vítězstvím nehnali a bláznivou akci si chtěli spíš užít a pobavit se, trvalo navštívení všech saun i devět hodin.

Maraton saunařů (zdroj: ČT24)

Přínosný je maraton ovšem i ekonomicky. Protože je saunování v Estonsku zrovna tak populární jako v sousedním Finsku, nabídl přehlídku nejmodernějších trendů v oboru. „Mám moc rád tenhle maraton, můžu totiž sledovat, co se děje ve světě saunování,“ podotknul účastník maratonu Allan Juerman.