Írán nepustil MAAE na základnu Parčín

Vídeň – Dvoudenní návštěva inspektorů z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v Íránu skončila neúspěchem. Írán je nevpustil do zbrojního pracoviště na základně Parčín. Smyslem mise, která byla už druhou za měsíc, bylo podle MAAE vyjasnění sporných bodů íránského jaderného programu. Agentura vyjádřila zklamání z výsledků rozhovorů, o Íránu bude debatovat na začátku března.

„Během prvního i druhého kola rozhovorů požadovali zástupci agentury přístup do vojenské základny Parčín. Írán ale povolení k návštěvě neudělil,“ uvedla MAAE v prohlášení. Právě ve vojenském komplexu Parčín mělo podle OSN v posledních letech docházet k vývoji jaderných zbraní a testování nukleárních explozí.

Ramin Mehmanparast, mluvčí íránského ministra zahraničí:

„Nejde o delegaci inspektorů. Jsou to experti, kteří sem nepřijeli na kontrolu. Cílem je diskuse a spolupráce mezi Íránem a Mezinárodní agenturou pro atomovou energii.“

Mnohé země nevěří tomu, že íránský jaderný program je výhradně civilní, jak tvrdí Teherán. Řada z nich proto letos dále zpřísnila protiíránské sankce a hovoří se i o možnosti izraelského útoku na íránská jaderná zařízení. Írán v pondělí zahájil manévry protiletadlové obrany, jíž je připraven chránit své nukleární provozy – třeba i silou.

Vojenský útok na Írán by představoval „katastrofu“ pro region a pro systém mezinárodních vztahů. Na tiskové konferenci v Moskvě to dnes prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov. Izrael by si měl podle něj uvědomit případný dopad protiíránské vojenské akce na sebe i na ostatní. Gatilov také vyjádřil přesvědčení, že podobná vojenská operace by neměla naději na úspěch.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman dnes zahraniční výzvy k umírněnosti odmítl. V rozhovoru pro izraelskou televizi na adresu Washingtonu a Moskvy prohlásil, že to „není jejich věc“. „Bezpečnost izraelských občanů a budoucnost státu Izrael je v odpovědnosti izraelské vlády,“ řekl.

Írán chce obnovit rokování s pěti západními státy, které s ním do loňského ledna neúspěšně vyjednávaly o možnosti vzdát se technologie obohacování uranu. Jejím prostřednictvím se Írán může dostat k uranu v takové kvalitě, která je využitelná ve zbrojení.

Inspektoři MAAE v Íránu nepořídili (zdroj: ČT24)