Unie nechá prověřit dohodu ACTA u soudu

Brusel – Evropská komise se obrátí na Soudní dvůr Evropské unie kvůli dohodě proti padělatelství ACTA. Měl by posoudit, zda je smlouva v souladu s unijním právem. Proti dohodě se vzedmula vlna odporu. Kritici tvrdí, že dokument omezí svobodu na internetu.

„Plánujeme požádat nejvyšší evropský soud, aby posoudil slučitelnost ACTA se základními právy a svobodami, jako je svoboda vyjadřování či svoboda informací,“ řekl dnes eurokomisař pro obchod Karel De Gucht. 

Dohodu ACTA loni v říjnu podepsaly Spojené státy, Austrálie, Kanada, Japonsko, Maroko, Nový Zéland, Singapur a Jižní Korea. Letos v lednu se k nim připojilo 22 zemí z Evropské unie včetně Česka. To ale později stejně jako Polsko, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko, Litva a Lotyšsko ratifikaci pozastavilo. Mnohé země přitom takto zareagovaly na útoky hackerů, kteří se za podepsání dohody mstili napadením vládních internetových stránek.

Počátkem února se kvůli obavám česká vláda rozhodla pozastavit schvalování této mezinárodní dohody, která má vytvořit pravidla pro posílení práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků. Kabinet chce ještě analyzovat dopady dohody na život občanů ČR.