Cena Růžového jubilea z Argyle jde do milionů dolarů

Kimberley (Austrálie) - Výjimečný, téměř třináctikarátový růžový diamant objevili těžaři na západě Austrálie. Hrubý drahokam našli zaměstnanci britsko-australské firmy Rio Tinto ve známém dole Argyle. Podle odhadů společnosti může mít po vybroušení cenu několika milionů dolarů a jde o nejcennější a nejvzácnější kámen nalezený v Austrálii. Až 90 procent růžových diamantů na světě pochází z dolu Argyle.

Drahokam byl pojmenován Argyle Pink Jubilee s odkazem na diamantové jubileum královny Alžběty II., hlavy Austrálie. Jeho barva je jemně růžová a podobá se 24karátovému kamenu Williamson Pink, který britská královna obdržela při své svatbě s vévodou z Edinburghu v roce 1947. Kámen byl nalezen téhož roku v Tanzanii.

Až 90 procent růžových diamantů na světě podle Rio Tinto pochází z dolu Argyle. Největší kameny většinou kupují muzea nebo se draží v největších aukčních síních jako Christie's nebo Sotheby's. První z nich za 244 let své existence nabídla v dražbě údajně jen 18 diamantů větších než deset karátů.

Jakmile bude Argyle Pink Jubilee vybroušen, dostanou jej k odhadu mezinárodní experti. Poté bude vystaven v několika zemích a následně nabídnut v dražbě.

Vydáno pod