NASA hledá kuchaře, který by sestavil menu pro let na Mars

Washington – Co by měli jíst astronauti při cestě na Mars, se teď snaží zjistit americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Hledá proto kuchaře, kteří by speciální jídelníček sestavili a kteří by své vesmírné výtvory zároveň ochutnávali během simulovaného letu.

Vyvážená a zdravá strava je velmi důležitou součástí každé vesmírné mise. Obzvlášť důležité to přitom bude při cestě na Mars, která potrvá tři roky. NASA proto teď hledá zájemce z řad kuchařů, kteří by zkusili navrhnout recepty a jídla vhodná pro let na tuto planetu. Své menu přitom budou testovat přímo sami na sobě během simulovaného letu na Havaji. 

Cílem výzkumu je zjistit, jaké jídlo bude astronauty více unavovat a jaké ingredience se hodí pro přípravu pokrmů v prostředí, kde je vaření téměř nemožné. Důležité je také najít taková jídla, jejichž příprava nepotrvá dlouho, aby se astronauti mohli na reálné misi věnovat výzkumu vesmíru.

V inzerátu jsou přitom přesné požadavky, kandidát musí umět připravit široké spektrum jídel, musí mít bakalářský titul v oboru strojírenství, přírodních věd, matematiky nebo počítačových věd.