Nemáte dost času dát si kafe? Pomůže inhalovatelný kofein

Washington - Inhalovatelné potraviny zcela bez kalorií. Takový trend razí vědci z Harvardovy univerzity, kteří uvedli na trh kofeinový prášek v jednoduchém aplikátoru nazvaný AeroShot. Předávkování prý nehrozí. Od ledna se prodává v některých amerických státech a k mání je i ve Francii nebo na internetu. Cena za rychlou energii je v přepočtu šedesát korun.

Lidé ze Západu musí stále víc pracovat a zároveň chtějí víc času na zábavu. Ukrajují proto hodiny spánku. Na nohách je často drží povzbuzující nápoje a káva. Teď je tu ale nová možnost - kofein, který lze inhalovat. „AeroShot je úplně nový způsob čerpání energie pro vaše denní aktivity. Je to podobné jako káva nebo jako povzbuzující nápoj. Výhodou AeroShotu je, že ho vdechujete,“ prohlásil vynálezce AeroShotu David Edwards.

Uživatel vdechne z inhalátoru o velikosti rtěnky obláček kofeinu a vitaminu B s jemnou citronovou příchutí. Prášek se začne v ústech okamžitě rozpouštět. V každém balení je zhruba 100 miligramů kofeinového prášku, tedy asi tolik kofeinu jako v jednom pořádném hrnku silné kávy. Vydrží v průměru na šest dávek. „Kofein je samozřejmě drogou ve smyslu farmaceuticky aktivní látky, a tak by lidé měli být opatrní a hlídat si, kolik ho přijímají,“ konstatovala gastroenteroložka Lisa Ganjhuová.

Vynálezcem AeroShotu je profesor biomedicínského inženýrství na Harvardově univerzitě. Tvrdí, že narozdíl od povzbuzujících nápojů z plechovky je jeho výtvor naprosto bezpečný – neobsahuje totiž taurin ani podobné látky, které se užívají pro zesílení povzbuzujícího efektu kofeinu. Navíc můžete mít naprosto pod kontrolou dávku, kterou užijete.

Kofein v inhalátoru (zdroj: ČT24)

David Edwards, vynálezce AeroShotu:

„Pokud pijete kávu nebo energetický nápoj, dost často máte tendenci k tomu přijmout víc kofeinu, než opravdu potřebujete. Kofein se vám pak v těle dlouho udrží, koluje vám v krvi ve vysoké koncentraci a dlouho cítíte spoustu kofeinové energie. Pak třeba můžete mít problémy s usínáním. Pokud ale nosíte kofein s sebou v kapse, jednoduše ho vyndáte a vdechnete ho jen tolik, kolik je třeba. Navíc přesně v ten moment, kdy je to třeba.“

Jak už to ale bývá, každý podobný vynález má i své odpůrce. Jeden americký demokratický senátor začal volat po tom, aby AeroShot otestoval Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Tvrdí totiž, že se nový výrobek rozšíří do nočních klubů, kde bude zneužíván. „AeroShot není nic jiného, než jen další droga do klubu. Vymysleli ji jen za jediným účelem: aby mohli pít, dokud nepadnou,“ prohlásil Charles Schumer.

Nápoje s kofeinem v kombinaci s alkoholem zabíjí

Vynálezce Edwards prý chápe všechny obavy a výhrady. Mezi mladými v Evropě a Americe se už před několika lety rozmohl nebezpečný trend, který představuje míchání povzbuzujících nápojů plných kofeinu s alkoholem. Ačkoliv jsou lidé opilí namol, dokáží se udržet na nohách a pít dál. Na smrtící kombinaci doplatilo několik lidí životem.

Podle Edwardse ale AeroShot dokáže při zodpovědném užívání naopak mírnit nepříznivé účinky užívání kofeinu. „Můžete si dopřávat kofein bez rizika předávkování a nepřijímáte žádný taurin nebo další cizorodé látky. To vše jsou důvody, proč by měl AeroShot být považován za naprosto neškodný produkt,“ řekl Edwards.

AeroShot
Zdroj: ČT24

Vědci pracují na vdechovatelné čokoládě

AeroShot je vlajkovou lodí nové firmy na výrobu „inhalovatelných potravin“, na jejichž vývoji se podílejí studenti z Harvardu. Ve výrobě už je i vdechovatelná čokoláda a tým pracuje na vývoji dalších produktů. Časem si tak zřejmě budeme dopřávat obláčky chutí oblíbených jídel a nápojů, a to naprosto bez kalorií.