Pro Putina skandovalo 130 tisíc lidí

Moskva - Ovace a jásání davů uvítaly dnes ruského premiéra a prezidentského kandidáta Vladimira Putina na moskevském stadionu Lužniky. Policie odhadla počet lidí na 130 tisíc. „Spolu zvítězíme! My i teď zvítězíme,“ zdůraznil Putin, který je hlavním favoritem prezidentských voleb vyhlášených na 4. března. Demonstrace na Putinovu podporu mají zemi přesvědčit, že za ním stojí většina Rusů.

Putin se v emotivním projevu zapřisáhl, že nepřipustí cizí vměšování do ruských záležitostí, a připomněl i blížící se výročí borodinské bitvy s Napoleonem z počátku 19. století. Země má podle Putina ještě hodně problémů - „nespravedlnost, nerovnost, úplatkářství, chudobu“ -, ale sní o tom, aby každý měl naději a všichni byli šťastni a především sjednoceni okolo vlasti. „Bitva o Rusko pokračuje! Vítězství bude naše!“ prohlásil na závěr.

„Nikdy Lužniky neshromáždily tolik lidí, kteří přišli vyjádřit svou politickou vůli před volbami rozhodujícími pro budoucnost země a každého z nás,“ prohlásil ještě dříve Putinův předřečník, moskevský starosta Sergej Sobjanin. „V tuto chvíli jsou všechny vchody uzavřeny, protože na stadionu už není další místo,“ uvedli strážci pořádku podle agentury Interfax asi půlhodinu před Putinovým vystoupením.

Tribuny i hrací plocha byly plné, a tak i novináři připouštěli, že se mohlo sejít přes 100 000 lidí. Účastníky rozehřívaly hudební skupiny i čaj s preclíky. Mítinku předcházel pochod po nábřeží řeky Moskvy, kde se pod transparenty typu „Lid je pro Putina“, „Putin je náš prezident“ či „Hlasujeme pro Putina, hlasujeme pro stabilitu“ sešlo podle policie na 30 000 lidí.

Moskevský průvod příznivců Vladimira Putina
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

„Je tu skvěle, vládne dobrá nálada,“ pochvaloval si jeden z účastníků středního věku ve státní televizi. „Jsme pro Putina, plně ho podporujeme,“ dodal jeho kamarád. „Putin má blízko k lidu, vyjadřuje naše myšlenky,“ zdůraznila postarší žena.

Od prosincových parlamentních voleb Putin poprvé ve své politické kariéře čelí vlně masových protestů proti své politice a osobě, a tak protidemonstrace na Putinovu podporu mají zemi přesvědčit, že za silným mužem režimu stále stojí většina Rusů. 

Předchozí masový mítink na Putinovu podporu se v Moskvě konal 4. února, kdy současně na jiném místě metropole desetitisíce Moskvanů volaly po Putinově odchodu z politiky. Na provládní mítink podle Putina přišlo na 190 tisíc lidí, ale kromě skutečných přívrženců mnohdy museli přijít i zaměstnanci státních firem a městských podniků.

Vladimir Putin na stadionu Lužniky
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Policie ohlásila, že krátce před dnešním mítinkem odvrátila chystanou provokaci. „Zatčeno bylo okolo 70 lidí, převážně občanů Uzbekistánu, kteří tvrdili, že dostali peníze za účast na akci,“ ohlásili strážci pořádku. Zatkli také asi desítku opozičních aktivistů, kteří se pokoušeli rozdávat brožurky o korupci v Putinově éře za posledních 12 let.

Hlavní Putinův rival v klání o Kreml, vůdce komunistů Gennadij Zjuganov, Putinovu stranu nařkl, že „předvádí masovost, ale je to masovost zaplacená“, a vybízel k co největší účasti na prezidentských volbách, aby si vynutila druhé kolo. Podle policie Zjuganov shromáždil dvě tisícovky komunistů, podle pořadatelů na 10 000 lidí. Další kandidát, předák nacionalistů Vladimir Žirinovskij, zase vybízel stovky svých stoupenců k předložení inaugurace nové hlavy státu z května na duben, protože v létě se dá čekat útok na Írán a zatažení Ruska do třetí světové války.

Na pořádek v metropoli dohlíželo na 10 000 policistů a vojáků ministerstva vnitra, vážnější incidenty nezaznamenali. Kromě politických mítinků se dnes v Moskvě a dalších městech konaly i jiné akce k svátku obránce vlasti, který je v Rusku slaven jako neoficiální „den mužů“.

V Rusku se blíží prezidentské volby

Nového prezidenta bude Rusko volit 4. března. Podle posledních průzkumů by Putin měl získat okolo 60 procent hlasů, což by mu stačilo ke zvolení hned v prvním kole, stejně jako v letech 2000 a 2004. Opozice však průzkumům státních agentur nevěří a tvrdí, že skutečná premiérova podpora je mnohem nižší.

Vydáno pod