Tymošenková se nechala znovu vyšetřit - tentokrát detailně

Kyjev - Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková se dnes v jedné z klinik v Charkově podrobila detailnímu lékařskému vyšetření. Oznámila to ukrajinská vězeňská správa. Lékařská kontrola se podle ní uskutečnila na vlastní žádost odsouzené a na doporučení zahraničních lékařů, kteří expremiérku minulý týden vyšetřili. Jim bude také výsledek dnešní kontroly odeslán.

Rozbor krve vězněná expremiérka opět odmítla

Tymošenková, která si v Charkově odpykává sedmiletý trest za údajné překročení úředních pravomocí, podle vězeňské správy podstoupila kompletní vyšetření na tomografu, rentgenologickou kontrolu a vyšetření magnetickou rezonancí. Rozbor krve, stejně jako v minulosti už několikrát, odmítla.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČT24

Výsledek bude do konce týdne

Zdravotní stav vězněné vůdkyně ukrajinské opozice minulý týden v Charkově zkoumal tým kanadských a německých lékařů. Výsledek jejich kontroly dosud nebyl oznámen, protože ke stanovení definitivní diagnózy lékaři potřebovali dodatečná vyšetření. Jejich výsledek jim nyní ukrajinská strana hodlá odeslat. Svůj verdikt by lékaři měli vynést do konce týdne.

Pětičlenná skupina německých a kanadských lékařů se dosud ke stavu Tymošenkové podrobněji nevyjádřila. Jeden z doktorů, Karl Max Einhäupl z berlínské kliniky Charité, nicméně ve středu oznámil, že Tymošenková je „vážně nemocná“. Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví naproti tomu její stav označovalo za uspokojivý s tím, že chirurgický zákrok odsouzená nepotřebuje.
   
Člen kanadského lékařského týmu Peter Kujtan dnes popřel tvrzení ukrajinských lékařů, že detailní vyšetření svého zdravotního stavu odmítala sama Tymošenková. Podle Kujtana šlo zejména o rozbor krve, k němuž měli zahraniční lékaři při návštěvě charkovské věznice dostatečné vybavení. „Přestože rozbor krve mohl být proveden okamžitě, ukrajinská strana ho zakázala s tím, že to odporuje místním zákonům a může vést k trestnímu stíhání. Sama Tymošenková o nezávislou analýzu žádala,“ uvedl v prohlášení Kujtan. Dodal, že jeho znepokojení vyvolala hlavně skutečnost, že do těla odsouzené ukrajinští lékaři vpravili látky v Kanadě zakázané.

Roithová: Tymošenková je na tom zle
Zdroj: ČT24

Snaží se Tymošenkovou otrávit?

Na potřebu nezávislého toxikologického rozboru vzorků tkáně Tymošenkové upozornila po návštěvě Ukrajiny i Roithová. ČTK řekla, že navrhne, aby mezinárodní společenství včetně Evropské unie žádalo nezávislou analýzu vzorku tkání Tymošenkové. „Beru opravdu mnohem vážněji obavy rodiny, že by mohla být vystavována působení toxických látek, aby podlehla tlaku režimu,“ řekla europoslankyně. 
   
Tymošenková si dlouhodobě stěžuje na úporné bolesti bederní páteře, které ji sužují už od jejího uvěznění loni v srpnu. Podle tvrzení české europoslankyně Zuzany Roithové, která Ukrajinu v minulých dnech navštívila, je zdravotní stav Tymošenkové vážný a vězeňská správa jí neumožňuje řádné léčení.

Vydáno pod