Britky podstupují ilegální potraty na základě pohlaví dítěte

Londýn – Britské ženy postupují potrat na základě pohlaví dítěte, a to s přímým povolením lékařů. O výsledcích vyšetřování informoval dnes Daily Telegraph. Britší doktoři byli tajně nahráváni, jak s ukončením těhotenství na základě pohlaví budoucího potomka souhlasí. Následně přiznali, že byli připraveni falšovat dokumenty. Vykonat potrat na základě takového důvodu je přitom nelegální.

„Jsem velmi znepokojen, když slyším o takovýchto obviněních. Selekce na základě pohlaví jsou nezákonné a morálně špatné. Požádal jsem své úředníky, aby to prošetřili jako naléhavou záležitost,“ prohlásil tajemník ministerstva zdravotnictví Andrew Lansley. 

Interupce ze „společenských důvodů“

Nové odhalení umocnilo rostoucí obavy vztahující se na pravidla potratové kliniky. Daily Telegraph provedl šetření ohledně výběrových potratů poté, co se objevily obavy, že je tento postup stále běžnější, a to pro kulturní a společenské důvody.

Reportéři pak doprovázeli těhotné ženy na celkem devět klinik v různých částech země. Ve třech případech byli doktoři nahráni, jak nabízejí přípravu ukončení těhotenství poté, co jim potencionální matky sdělily, že v něm nechtějí pokračovat kvůli určitému pohlaví dítěte.

Vyšetření na ultrazvuku
Zdroj: ČT24

Jedna z doktorek pracujících pro privátní nemocnice v Manchesteru, Prabha Sivaramanová dokonce jedné těhotné ženě oznámila, že „nepokládá otázky“, a pokud „chce potrat, tak chce prostě potrat“. 

Skrytá kamera ukázala konzultaci u gynekoložky, která v přepočtu stojí 15 000 korun. Lékařka na ní bez otázek schvaluje potrat ženě, co prostě jen nechce mít holčičku. Okamžitě objednává interrupci u svého kolegy, což bude stát dalších až 9 000 korun.

Na klinikách nabízejících výběrové interupce navíc neměly těhotné ženy v nabídce poradenství týkající se jejich rozhodnutí požádat o ukončení těhotenství, a to navzdory pochybným důvodům.

Gynekologie
Zdroj: ČT24

Rodiče by pohlaví dítěte znát neměli 

V loňském roce Rada Evropy doporučila, aby členské státy, včetně Británie, přestaly říkat rodičům pohlaví dítěte, protože existovaly obavy, že informace povzbuzuje výběrové potraty.

Případu se okamžitě ujala policie. Začínají inspekce podezřelých klinik. Přitom už předtím některé nemocnice přestaly preventivně poskytovat informace o pohlaví plodu, rodiče si je ale můžou zjistit krevními testy přes internet nebo koupit na soukromých klinikách.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)