V Iráku zabíjely bomby - 50 mrtvých, stovky zraněných

Bagdád - Dnešní útoky v Iráku si vyžádaly nejméně 50 obětí a 250 zraněných. S odvoláním na policejní a zdravotnické zdroje o tom informovala agentura Reuters. Mrtví jsou zejména v Bagdádu, kde byli terčem útoků obyvatelé šíitských čtvrtí a policisté, a v desítce dalších měst. Původní bilance hovořily o 35 mrtvých. Jde o nejkrvavější den od sebevražedného útoku na šíitské poutníky. U Basry při něm 14. ledna zahynulo 53 lidí.

Atentáty byly spáchány ráno v rozmezí dvou a půl hodin s pomocí bomb umístěných na silnici a v automobilech naložených výbušninami. Nejméně v jednom případě šlo o akci sebevražedného atentátníka. Terčem útočníků na sedmi místech v Bagdádu byli hlavně policisté, ale umírali také obyvatelé šíitských částí země, návštěvníci restaurací a zaměstnanci vládních úřadů.

Nejvíce obětí je v bagdádské šíitské čtvrti Karráda. Při explozi v ranní dopravní špičce tam zahynulo nejméně devět osob a 26 lidí bylo zraněno. Silný výbuch nálože u bezpečnostní kontroly otřásl domy vzdálenými několik bloků od místa atentátu. Mrtvé záchranáři sváželi do nejbližších nemocnic. Na záběrech z místa bylo vidět ohořelé automobily a krvácející lidi prchající pryč.

Kromě Karrády se výbuchy ozvaly na dalších místech irácké metropole. V jedné čtvrti střelci zabili pistolemi opatřenými tlumiči osm policistů. V šíitské městské části Kázimíja při pumovém útoku zemřelo šest lidí. Nálož tam vybuchla na ulici lemované restauracemi a obchody. Násilí je hlášeno i z provincií Saláhaddín, Dijála, Babylón a Kirkúk. V Bákubě, která je správním střediskem Dijály, sebevražedný atentátník vyhodil do vzduchu automobil s výbušninami u policejní stanice a tržiště a zabil dvě osoby. V Kirkúku najela policejní hlídka na silnici na bombu a podle tamní policie přitom bylo zraněno 20 policistů. 

Válka v Iráku
Zdroj: Spencer Platt/ISIFA

Útoků na irácké šíity přibylo po nedávné roztržce mezi politiky. Vláda vedená šíitou Núrím Málikím loni obvinila sunnitského viceprezidenta Tárika Hášimího z podílu na terorismu a vydala na něj zatykač. Největší sunnitské uskupení Al-Irakíja pak od poloviny prosince do konce ledna bojkotovalo zasedání parlamentu a teprve nedávno ukončilo bojkot jednání vlády.