Syrská vláda odpovědnost za smrt novinářů odmítá

Damašek - Syrská vláda odmítla odpovědnost za smrt dvou západních novinářů, kteří zahynuli ve středu v Homsu. Toto město je pod palbou 20 dní a do tamní čtvrti Bábá Amr dnes vjely tanky. Syrské vládní jednotky se podle Rady OSN pro lidská práva dopouštějí zločinů proti lidskosti, když zabíjejí civilisty a ostřelují obytné čtvrti měst. V různých částech Sýrie opoziční aktivisté za dnešek napočítali 16 mrtvých.

Damašek dnes odpovědnost za smrt žurnalistů Marie Colvinové a Remiho Ochlika odmítl. Podle ministerstva zahraničí byli oba v Homsu na vlastní odpovědnost. „Odmítáme výroky, které svalují na Sýrii odpovědnost za smrt novinářů, kteří pronikli na naše území na svou vlastní odpovědnost. Ministerstvo zahraničí připomíná, že novináři musejí respektovat pravidla novinářské práce v Sýrii a vyhnout se podvodům při vstupech do země s cílem dostat se do zón, v nichž jsou potíže a které nejsou zabezpečeny,“ sdělilo ministerstvo v prohlášení, jež odvysílala televize. Sýrie zahraničním novinářům víza vydává jen výjimečně a pokud jim umožní vstup, pak jen se schváleným doprovodem. 

Těla mrtvých novinářů zatím nebyla vydána a není znám osud ani několika jejich zraněných kolegů. Mezi nimi je i Edith Bouvierová, která pracovala pro francouzský list Le Figaro. Dnes se na serveru youtube.com objevila ve videonahrávce, ve které říká, že utrpěla zlomeniny a že potřebuje co nejrychlejší evakuaci a naléhavý chirurgický zákrok. Lékaři v Homsu jí podle jejích slov na místě zajistili maximální možnou péči, ale k operaci je prý nutný její převoz do Libanonu. List Le Figaro je v kontaktu s Červeným křížem a usiluje o evakuaci své novinářky. O spojení se snaží také organizace Novináři bez hranic, ale kvůli silnému bombardování se prý nikdo v Homsu neodvažuje použít satelitní telefon.

Oběť násilí v Sýrii
Zdroj: ČT24/Samer Husseini

Dnes ráno byla slyšet z města palba hlavně ve čtvrtích Bábá Amr a Inšáát. „Jsou tam slyšet děsivé exploze. Bombardování je tím intenzivnější, čím víc projevů odsouzení (ze světa) přichází,“ sdělil jeden z místních bojovníků agentuře AFP. S lidmi v bombardovaných zónách je prý nemožná jakákoli komunikace, na původních kontaktních adresách se nehlásí asi desítka spolubojovníků.

Reuters později oznámila, že do Homsu vjely tanky a jsou jižně od Bábá Amru. Podle opozice syrská armáda zachytila vysílací signál, který používala opozice. Oběti jsou hlášeny z venkovské oblasti u města Hamá v centrální Sýrii a z horské oblasti na severu. U Hamá byla zabita šestičlenná rodina. Podle lokálních koordinačních výborů opozice se počet mrtvých vyšplhal na 40, ale informace nebylo možné potvrdit z nezávislých zdrojů.

V Sýrii probíhají zločiny proti lidskosti

Rada OSN pro lidská práva zřídila pro vyšetření událostí v Sýrii zvláštní komisi pod vedením Brazilce Paula Pinheira. Pinheiro dnes agentuře AP sdělil, že společně se závěry vyšetřování předal radě OSN zapečetěnou obálku se jmény lidí a jednotek, kteří se údajně zločinů dopouštěli a jejichž činnost je prý třeba dál prošetřit. 

„Komise získala důvěryhodné důkazy, jež identifikují členy ve vyšším a středním velení armády, kteří rozkazovali svým podřízeným střílet na neozbrojené demonstranty, zabíjet vojáky, kteří tento rozkaz odmítají, bezdůvodně zadržovat lidi, se zadrženými špatně zacházet a útočit na civilní čtvrtě pomocí tanků a kulometů,“ uvedla komise.

Násilnosti v syrském Homsu
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Podle ní se tak tito vojáci dopouštěli zločinů proti lidskosti i dalšího porušování lidských práv. Komise rovněž konstatovala, že ozbrojenci, kteří sympatizují s protivládními demonstranty, rovněž porušovali lidská práva, zabíjeli bezbranné a podíleli se na únosech. Jejich zločiny ale „co do rozsahu a organizovanosti nejsou srovnatelné s těmi, které spáchal stát“.

Vydáno pod