Itálie nepřijala africké uprchlíky, zaplatí jim za to odškodné

Štrasburk - Itálie porušila práva afrických migrantů, když je vyhostila zpět do Libye. Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva a nařídil, aby každému z nich zaplatila odškodné ve výši 15 tisíc eur. Poškozených 13 Eritrejců a 11 Somálců odplulo do Itálie v roce 2009. Ta je ale vrátila zpátky a tím je podle rozsudku vystavila velkému riziku. Dva uprchlíci z této skupiny již zemřeli.

Evropský soud dnes rozhodl, že Itálie ohrozila uprchlíky tím, že je poslala zpět do Libye, Somálska a Eritreje. Porušila tak třetí článek Evropské dohody o lidských právech, který zakazuje nelidské a ponižující zacházení. Podle soudců rovněž tento čin porušil čtvrtý článek, který zakazuje hromadné vyhošťování. Rozhodnutí soudu je konečné a pro Itálii závazné. 

Loni kvůli událostem v Libyi Itálie pozastavila smlouvu o posílání imigrantů zpět, kterou spolu podepsali v roce 2008 tehdejší italský premiér Silvio Berlusconi a tehdejší libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Jenže v roce 2009 provedla Itálie na základě této dohody na moři nejméně devět operací, které zabránily uprchlíkům na lodích dostat se k italským břehům.