Nejnudnější a nejdelší pokus na světě - kapající asfalt

Canberra – Experiment Queenslandské univerzity v australském Brisbane může získat titul nejdelší a nejnudnější vědecký experiment na světě. V roce 1927 se fyzik Thomas Parnell se rozhodl, že dokáže viskozitu asfaltu při pokojové teplotě. Za 85 let ale z pokusného trychtýře odkáplo pouze osm kapek . Jenže žádnou padající kapku nikdo nikdy neviděl. V onen okamžik totiž zrovna u trychtýře nikdo nebyl.

Na dnešní dobu poněkud zdlouhavý experiment zahájil před 85 lety Parnell tím, že do trychtýře, zespodu uzavřeného, nalil horký asfalt. Po třech letech výtokovou rourku otevřel, aby studentům ukázal, jak je materiál vazký. A skutečně, po dalších osmi letech, tedy v roce 1938, se z ní oddělila první kapka. 

Od té doby se tato akční podívaná opakovala ještě sedmkrát. Experiment však celou dobu provázela smůla. V momentech ukápnutí totiž u kádinky zrovna nikdo nebyl, a tak na vlastní oči ještě nikdo dosavadních osm vrcholů experimentu neviděl. 

Nic na tom nezměnila ani skutečnost, že před lety byla k nálevce instalována webová kamera. Jenže ta zrovna při poslední kapce v roce 2000 nefungovala.

A tak nezbývá než doufat, že příští kapka už zvídavým očím příznivců vědy neunikne. John Mainstone, který na projekt nyní dohlíží, očekává další odkápnutí už příští rok.