Zvláštním vyslancem pro Sýrii bude Kofi Annan

New York - Zvláštním vyslancem OSN a Ligy arabských států (LAS) pro Sýrii byl jmenován bývalý generální tajemník světové organizace Kofi Annan. O obsazení postu měl rozhodnout současný generální tajemník OSN Pan Ki-mun a šéf LAS Nabíl Arabí.

OSN v prohlášení uvedla, že Annan bude dobrým zprostředkovatelem, jehož cílem bude ukončit veškeré násilnosti a porušování lidských práv, a také podpora mírového řešení syrské krize. Do něho by měl zapojit jak syrskou vládu, tak široké spektrum opozičních hnutí.

Annan by měl demokratické aspirace syrského lidu naplňovat na základě rezoluce Valného shromáždění z minulého týdne, která podpořila mimo jiné plán LAS, jenž počítá s rezignací syrského prezidenta Bašára Asada, uvádí se dále v prohlášení OSN.

O jmenování Annana se v diplomatických kruzích spekulovalo již dříve. Vedle něj se jako o kandidátovi na pozici hovořilo také o finském exprezidentovi Marttim Ahtisaarim. Třiasedmdesátiletý Ghaňan, který byl generálním tajemníkem OSN v letech 1997 až 2006, je držitelem Nobelovy ceny za mír. Získal ji v roce 2001 právě za své působení v čele OSN.

Mnohaměsíční násilnosti proti syrské opozici, která požaduje odstoupení Asada, si vyžádaly podle některých odhadů již přes 7600 obětí.