Přátelé Sýrie požadují okamžité ukončení násilí v zemi

Tunis –  Konference Přátel Sýrie žádá od syrského režimu okamžité zastavení násilí. Vyzvala také k tvrdším sankcím proti vládě prezidenta Bašára Asada. Turecko vyzývá ke zpřísnění embarga na dovoz zbraní. Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga je třeba ochránit Syřany před Asadem, ale do konfliktu v Sýrii by se nemělo násilně vstupovat. Červený kříž mezitím zahájil evakuaci žen a dětí z ostřelované čtvrti syrského Homsu, kterou odřízla armádní ofenziva. Uvedla to mluvčí organizace. Jednání o odchodu zraněných, včetně několika zahraničních novinářů, pokračuje.

Několik set příznivců syrského prezidenta uspořádalo před hotelem, kde se konference koná, demonstraci. Snažili se dostat i do hotelu samotného, ale policie je vytlačila. Syrská televize označila dnes jednání v Tunisu za setkání „nepřátel Sýrie“, případně „přátel USA a Izraele“, stejně jako za „schůzku na podporu terorismu v Sýrii“. Za Česko se schůzky v Tunisu účastní ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Ten se nestaví proti řešení, které by zahrnovalo imunitu a azyl pro syrského prezidenta. „Všechno, co povede k ukončení bojů, je dobré,“ řekl Schwarzenberg v souvislosti s návrhem tuniského prezidenta Munsifa Marzúkího, který vyzval k udělení imunity Asadovi a jeho rodině.

Karel Schwarzenberg, český ministr zahraničí:

„Na jedné straně se musíme pokusit ochránit obyvatelstvo před jeho prezidentem (Bašárem Asadem), ale měli bychom se také vyvarovat násilí z naší strany. Je to problém, jehož řešení musí najít Syřané sami s podporou okolních zemí.“

Syrským povstalcům se dostalo podpory od extremistického palestinského hnutí Hamas. „Zdravím hrdinný syrský lid, který usiluje o svobodu, demokracii a reformu,“ řekl v Káhiře vysoký představitel hnutí Ismáíl Haníja. Syrský režim podporuje Hamas, jehož politické vedení má sídlo v syrské metropoli Damašku. Návrh rezoluce žádá Asada, aby složil zbraně. Požaduje také okamžitý přístup do měst Homs, Dará a Zabadání, která obléhá syrská armáda. V Homsu boje pokračují už třetím týdnem. Ve čtvrtek v Sýrii zahynula stovka lidí, z Homsu je dnes hlášeno 8 mrtvých. 

William Hague a Hillary Clintonová
Zdroj: ČTK/AP/Hassene Dridi

Kromě samotných Syřanů jsou zde v pasti i zahraniční novináři. Francouzský fotograf a americká novinářka zemřeli při jednom z bombových útoků. Další volají přímo ze Sýrie o pomoc. Mezi nimi i Edith Bouvierová. „Mám zlomenou nohu, potřebuju okamžitou operaci. Místní doktoři mě ošetřili, ale nemůžou provádět žádné zákroky,“ vzkazuje ze syrské nemocnice. Do Sýrie se dnes vrátil francouzský velvyslanec Chevallier, který byl odvolán před čtrnácti dny. Jeho návrat je spojován právě s francouzskými novináři, kteří se dostali do potíží v Homsu.

V Hamá umíraly děti

Syrské bezpečnostní síly postřílely ve vesnici v syrské provincii Hamá nejméně 18 lidí, z toho pět dětí. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na blíže neupřesněné opoziční aktivisty. Reuters píše o videu zachycujícím zkrvavená těla dospělých i dětí. Sedm mrtvých údajně pochází z jedné rodiny.

Oběť násilí v Sýrii
Zdroj: ČT24/Samer Husseini

Tuniská konference se konala bez zástupců Ruska, Číny a vlády v Damašku, ale s účastí zástupců sedmi desítek zemí. Navrhovaná rezoluce počítá v případě, že boje v Sýrii neustanou, se sankcemi proti režimu. Ty by měly zahrnovat zastavení nákupu syrské ropy, omezení diplomatických vztahů a zastavení prodeje zbraní. 

Účastníci tuniské schůzky odmítli vojenskou intervenci a zaměřili se na zpřísnění sankcí. K nim podle prohlášení patří „zákaz cestování příslušníků režimu, zmrazení jejich aktiv, zastavení dovozu syrské ropy a omezování diplomatických styků“. Prohlášení označuje exilovou skupinu Syrská národní rada (SNC) za „jednoho z legitimních představitelů Syřanů“. Podle tuniského ministra zahraničí Rafíka Abdase Saláma tak je úplné uznání SNC „na půli cesty“. „Zbytek cesty bychom měli urazit v Turecku,“ řekl ministr v souvislosti s další schůzkou skupiny, která by měla být za tři týdny v Istanbulu.

Podle americké ministryně zahraničí jsou dny syrského prezidenta sečteny. Hillary Clintonová také naznačila, že opozice bude schopna stále většího ozbrojeného odporu. „Nakonec přijdou na způsoby, jak se bránit a jak začít s útočnými akcemi. Tím se zvýší tlak na země jako Rusko nebo Čína, protože světové společenství nebude jen nečinně přihlížet,“ prohlásila Clintonová.

Zástupci Ruska dnes jednali v Damašku s představiteli syrského režimu. Šéf mezinárodního výboru dolní komory ruského parlamentu Alexej Puškov poté řekl, že syrský prezident Bašár Asad si věří a je přesvědčen o tom, že nemá důvod odstoupit. „Nemá k tomu důvod, protože ho podporuje mnoho složek společnosti,“ řekl Puškov. 

Podle OSN zemřelo v Sýrii 5 400 civilistů, podle jiných zdrojů je obětí o několik tisíc víc. Generální tajemník organizace Pan Ki-mun také jmenoval speciálního emisaře pro Sýrii – stal se jím jeho předchůdce Kofi Annan.