Handicapovaní žádají rovný přístup, policie je rozprášila

La Paz – Desítky handicapovaných Bolivijců se střetly s policií při demonstracích v hlavním městě La Paz. Žádají vládu o vyšší dotace a rovné příležitosti. Policie použila pepřový sprej, když davu bránila, aby pronikl na náměstí před prezidentský palác. Několik lidí se zranilo.

Hole a berle vzali handicapovaní do rukou jako zbraně a vyrazili bojovat za rovná práva. Skupina asi 50 postižených do La Pazu dorazila po stodenní cestě, během níž někteří z nich na vozících, jiní s berlemi, urazili 1 500 kilometrů. 

V metropoli pak vyrazili k prezidentskému paláci, aby upozornili na nespravedlnost, které se podle nich tamní politika dopouští. Do cesty se jim postavila policie. „Jako osoby se zdravotním postižením požadujeme rovné zacházení. Jsme Bolivijci, ne cizinci. Máme právo jít na náměstí Murillo,“ křičel jeden z demonstrantů. 

Zákon z roku 2006 měl postiženým poskytnout peníze od občanských sdružení a politických stran. Vyčleněných šest milionů dolarů ale nikdo z nich údajně neviděl. Většina vozíčkářů dostává od státu asi 145 dolarů měsíčně. Například nevidomí lidé inkasují mnohem víc. A to se protestujícím nelíbí. „Rovné zacházení znamená 717 dolarů, protože handicapování jsou lidé stejně jako nevidomí,“ myslí si demonstrant Julio Encinas.

Život v Bolívii pro nás není jednoduchý, říkají. Většina budov není pro vozíčkáře uzpůsobená a lidé se zdravotním postižením tak často nemají přístup do škol nebo do zaměstnání.

Policie rozprášila demonstraci postižených (zdroj: ČT24)