Srbsko si dohodou s Kosovem pootevřelo dveře do EU

Brusel - Srbsko se dnes dohodlo s Kosovem na správě společné hranice a hraničních přechodů a na tom, že Priština bude moci samostatně vystupovat na mezinárodních jednáních. Dohoda zvyšuje šance Bělehradu na to, aby se příští týden oficiálně stal kandidátem na vstup do Evropské unie. Podle Bruselu jde o krok, který znamená posílení stability nejen v oblasti Balkánu, ale i celé Evropské unie. Dohoda je výsledkem rok trvajících jednání za zprostředkování EU, jehož cílem bylo zmírnit napětí a umožnit oběma státům pokojně existovat vedle sebe.

„Tyto dohody vidíme velmi rádi zejména s ohledem na to, že se příští týden bude jednat o přidělení Srbsku statusu kandidátské země,“ řekla vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonová. Téma budou mít na programu ministři zahraničí zemí členských zemí sedmadvacítky v pondělí a v úterý.

Udělení statusu kandidátské země Srbsku podpořila Francie, Itálie, Rakousko a Německo. Loni v prosinci to přitom bylo právě Německo, které zablokovalo udělení statusu s tím, že chce vidět větší pokrok v jednání mezi Srbskem a Kosovem.

Kosovo je nejmladší evropskou zemí. Před čtyřmi lety vyhlásilo nezávislost na Srbsku, což Bělehrad neuznává. Obě země nicméně v posledním roce jednaly o normalizaci vzájemných vztahů. Jedním ze sporných bodů byl požadavek Prištiny, aby na regionálních konferencích mohla vystupovat pod jménem „Kosovo“. To nyní bude moci dělat, ale u jména této země se objeví hvězdička odkazující na poznámku pod čarou. Ta se bude odvolávat na rezoluci Rady bezpečnosti OSN z roku 1999, která Kosovo uznává jako součást Srbska. Kosovo už tedy nebude na balkánských jednáních zastupováno OSN a bude moci samo podepisovat dohody.

Druhý důležitý bod dohody se týká aplikace dohod z roku 2011 o volném pohybu přes hranice a spravování hraničních přechodů mezi Srbskem a Kosovem, které byly v posledních měsících zdrojem silného napětí. Kosovští Srbové udělali ve čtvrtek vstřícný krok a oznámili opětné otevření dvou hraničních přechodů, které blokovali od července barikádami. U těchto přechodů došlo minulý rok několikrát k násilnostem a jejich bezpečnost zajišťují experti vyslaní Evropskou unií a NATO.

Vydáno pod