Slováci protestují proti korupci, ale už jim dochází dech

Bratislava – Jen několik stovek lidí se dnes zúčastnilo v pořadí čtvrté protikorupční demonstrace v Bratislavě. Protesty proti korupci v politice, na niž upozornily dokumenty zveřejněné na internetu pod názvem Gorila, tak zjevně slábnou. Ještě začátkem měsíce přitom demonstrovalo jen v Bratislavě odhadem přes 10 tisíc lidí a shromáždění se konala i v jiných městech po celé zemi. Organizátoři svolali na dnešek do Bratislavy další demonstraci navzdory tomu, že před více než týdnem oznámili přerušení protestních akcí. Pořadatelský tým demonstrací, kterému chybí vůdčí osobnost, se nedávno rozpadl.

Sérií mítinků a pochodů zareagovali Slováci na podezření z rozsáhlého podplácení politiků i úředníků v letech 2005 a 2006 finanční skupinou Penta. Možnost, že by se dopouštěla nezákonného jednání, Penta popírá. Existují obavy, jestli se po parlamentních volbách, které budou na Slovensku za dva týdny, podaří případ dotáhnout do konce. Právníkům Penty se zatím podařilo zastavit knihu o Gorile, jejímž autorem je investigativní novinář Tom Nicholson. Šéf Penty dnes také poprvé bez přítomnosti kamer promluvil. Spis tajných služeb označil za výmysl - a může to prý i dokázat.

Aféra podle politologů nejvíc poškodila nejsilnější vládní stranu SDKU-DS, jejíž předseda Mikuláš Dzurinda byl před šesti lety premiérem. Strana přišla v posledních průzkumech veřejného mínění o pozici lídra pravice; podle jednoho z průzkumu by dokonce nepřekročila pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu.

Před volbami v SR unikl záznam schůzky Sulíka s Kočnerem

Na internetu se objevily také videonahrávky ze setkání šéfa vládní strany Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem. Oba spolu hovořili o politickém zákulisí včetně volby generálního prokurátora, kvůli níž se dosluhující vládní koalice málem rozpadla už krátce po svém nástupu do úřadu v roce 2010. Sulíkova SaS nakonec stála za loňským pádem vlády a vypsáním předčasných parlamentních voleb, když odmítla podpořit posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny.

Úniku sedmi krátkých videozáznamů pocházejících patrně z jedné schůzky Sulíka s Kočnerem předcházelo už v lednu zveřejnění dokumentu pod názvem Sasanka s přepisy sms zpráv, které si politik s podnikatelem posílali.

Předseda liberálů podle zveřejněných nahrávek říkal Kočnerovi, že byl osloven ohledně možnosti výměny premiérky Ivety Radičové, kterou by nahradil její stranický kolega a ministr financí Ivan Mikloš. K tomu ale nedošlo. Sulík, jenž byl v době pořízení nahrávek předsedou parlamentu, se s podnikatelem bavil rovněž o volbě šéfa prokuratury, při níž koalice v prvních kolech tajného hlasování poslanců nedokázala prosadit svého kandidáta. Z rozhovoru vyplývá, že několik koaličních zákonodárců prý dostalo nabídku vysokého úplatku, pokud podpoří opozičního kandidáta Dobroslava Trnku. Ten ve volbě málem uspěl: ke zvolení mu chyběl jediný hlas. Premiérka Radičová přitom dopředu varovala, že v případě Trnkova úspěchu složí funkci, což by vedlo k pádu celé vlády.

„Šlo o soukromý rozhovor v domě pana Kočnera a toto video bylo natočeno ilegálně bez mého vědomí. Nejednal jsem se zlým úmyslem, ale uvědomuji si, že setkávat se s ním bylo velkou chybou,“ reagoval na nahrávky Sulík. Už po zveřejnění přepisů sms zpráv nepopřel, že s Kočnerem komunikoval.

Kočner se stal na Slovensku známý ve druhé polovině 90. let, kdy se kvůli sporu s tehdejším spolumajitelem soukromé televize Markíza Pavolem Ruskem neúspěšně pokusil s pomocí pracovníků bezpečnostní služby ovládnout nejsledovanější slovenskou televizní stanici. Jeho jméno se objevilo také na seznamu údajných členů podsvětí, který prý vypracovala policie.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)