Jemenský prezident složil přísahu, na jihu se útočilo

Saná - Nejméně šestadvacet mrtvých si dnes vyžádal sebevražedný útok na jeden z prezidentských paláců na jihu země. Podle agenturních zpráv žádný vysoký politik uvnitř nebyl. Atentát, k němuž se přihlásila al-Káida, se stal v době, kdy dnes před poslanci v hlavním městě Saná složil přísahu nově zvolený prezident Jemenu Abdar Rabbú Mansúr Hadí. Nová hlava státu povede Jemen dva roky, do příštích voleb. V projevu slíbil, že udrží Jemen sjednocený a nezávislý.

Atentát na prezidentský palác v jihojemenské Mukalle spáchal sebevrah s pomocí automobilu naplněného výbušninami. Exploze zabila šestadvacet členů republikánské gardy, jíž velí syn bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha Ahmad. Jemenská armáda atentát připsala Saúdskému Arabovi jemenského původu Muhammadovi Sajarímu. Skupina v prohlášení zaslaném agentuře Reuters o útoku hovoří jako o „odvetě za zločiny spáchané republikánskou gardou“.

Hadí má zemi vést pouze přechodně, dva roky

Hadí ve funkci nahrazuje Sáliha, který stál v čele země 33 let. Vzdal se jí po loňských protestech díky dohodě, která mu zaručuje beztrestnost. Dohoda také stanovila postup předávání moci. Hadí jako viceprezident má zemi vést po přechodné dvouleté období, v němž budou připraveny parlamentní a další prezidentské volby. Ty úterní byly jen stvrzením této dohody a Hadí v nich byl jediným kandidátem. Hlas mu dalo údajně 99 procent hlasujících. K urnám přišlo 60 procent z dvanácti milionů oprávněných voličů, i když jihojemenští separatisté i šíitští povstalci na severu vyzývali k bojkotu hlasování. Na jihu se volební den neobešel bez incidentů, při nichž zahynula desítka lidí. 

Další incident je hlášen z jihojimenského Adenu. Armáda se tam snažila přinutit separatisty uklidit stany, které jsou na centrálním náměstí a slouží při demonstracích. Došlo ale k přestřelce, při níž byli zraněni čtyři lidé, dva vojáci a dva civilisté. Sálih dnes brzy ráno dorazil do Jemenu z USA, aby se zúčastnil pondělního uvedení svého nástupce do úřadu. V USA byl od konce ledna a léčil se tam na následky zranění po loňském atentátu, při němž utrpěl rozsáhlé popáleniny. Atentát na něj byl spáchán v jeho prezidentském paláci v Saná. Po Tunisku, Egyptu a Libyi je Jemen čtvrtým arabským státem, kde museli nejvyšší představitelé pod tlakem nepokojů odstoupit.