„Poprvé“ s Putinem, nabádají videoklipy mladé krasavice

Moskva – Jít poprvé s hlasovacím lístkem k volební urně, je jako přijít o panenství. Důležité je dobře zvolit, a sice Vladimira Putina. Tak by se dalo shrnout gros videoklipů, které se objevily na ruském internetu, jejichž cílem je prý povzbudit mladé voliče, aby šli 4. března k prezidentským volbám.

V jednom z klipů vystupuje třeba mladá žena v gynekologické ordinaci, která se lékaři svěřuje se svými obavami ze ztráty panenství. „Víte, pane doktore, mám hrozný strach,“ říká mladá žurnálová kráska sedící v černém koženém křesle. „Já vám plně rozumím, všichni to dělají jednou poprvé,“ odpovídá s pochopením mladý lékař pacientce. „Moc se bojím, i když jsem si vybrala z lásky,“ říká žena. „Není třeba mít strach. Hlavní je důvěřovat své volbě, protože důvěra - to je láska. A té vaší se dá věřit,“ říká lékař a ukazuje na fotografii Vladimira Putina na obálce časopisu Time, který vykukuje pacientce z kabelky. V dalším záběru pak dívka za doprovodu líbezné melodie míří do volební místnosti. Každý z videoklipů končí záběrem na podobiznu Putina, vedle níž je slogan: Putin. Poprvé, a jenom z lásky.

Na dalším videu se pak mladá žena svěřuje se stejnými obavami jinému lékaři, který zdůrazňuje, že je třeba především myslet na bezpečnost. „Možná to nepotřebuji,“ říká dívka váhavě. „Ale ano, potřebujete. A je dobře, že to uděláte z lásky. Plně podporuji vaši volbu,“ opáčí lékař, zatímco kamera najíždí zblízka na Putinovu fotografii. „S ním to bude bezpečné,“ uzavírá. I tato mladá žena spěchá od lékaře do volební místnosti a video opět končí záběrem na Putina se sloganem.

Třetí klip pak zachycuje mladou dívku, která se obrací na kartářku. Vyjeví jí své přání, aby to poprvé bylo z lásky. Kartářka ji ubezpečuje, že karty nelžou a ukáže jí kartu s Putinovým obrazem, tedy tím pravým. „S ním tě čeká štěstí, budeš jako za kamennou zdí,“ říká kartářka dívce, která rovněž vzápětí vstupuje do volební místnosti.

Realita je složitější: Na 3 tisíce lidí demonstrovalo v Petrohradě za „Rusko bez Putina“

Zhruba tři tisícovky lidí se shromáždily v srdci druhého ruského největšího města Petrohradu na protestním shromáždění proti Vladimiru Putinovi, který bude ve volbách příští neděli usilovat o nový prezidentský mandát. Demonstranti pochodovali ulicemi Petrohradu a skandovali hesla včetně „Rusko bez Putina“ či „Putin je zloděj“. Demonstraci, povolenou úřady, doprovázel vysoký počet policistů, ale žádná zatčení nebyla hlášena.

Nynější premiér Putin byl ruským prezidentem v letech 2000 až 2008 a pro volby vypsané na 4. března zůstává hlavním kandidátem, jehož vítězství nad čtyřmi oponenty se všeobecně očekává. V čele země by tak nahradil Dmitrije Medvěděva.