V Afghánistánu další mrtví při protestech proti pálení koránu

Kábul - Dva američtí poradci byli dnes zabiti při střelbě, která za dosud neznámých okolností propukla na afghánském ministerstvu vnitra v Kábulu. Afghánci a NATO se přou, kdo Američany zastřelil. NATO v této souvislosti odvolává všechny své zaměstnance z afghánských ministerstev. V zemi od středy pokračují masové nepokoje kvůli výtiskům koránu, které spálili američtí vojáci na základně Bagrám. Afghánské síly dnes navíc zastřelily nejméně tři protestující v provincii Lógar a v provincii Kunduz. Dalších pět desítek lidí bylo zraněno. Bilance obětí za pět dní nepokojů tak stoupla na nejméně 28 mrtvých.

Spouštěčem nepokojů byla informace o tom, že výtisky koránu a další náboženský materiál byly vhozeny do spalovací jámy na odpadky na největší americké základně v Afghánistánu Bagrám. Američané se za to omluvili a označili to za hroznou chybu, ale tento incident už vyhnal tisíce lidí do ulic v hluboce nábožensky založené zemi. 

Spálení výtisků koránu ještě víc prohloubilo nedůvěru afghánské veřejnosti vůči silám NATO, které se snaží stabilizovat Afghánistán před odsunem zahraničních vojáků před koncem roku 2014. Muslimové pokládají korán za skutečné slovo boží a s každým výtiskem zacházejí s hlubokou úctou. Zneuctění koránu je považováno za jednu z nejhorších forem rouhání.

NATO stáhlo z Afghánistánu zaměstnance ministerstev (zdroj: ČT24)

Ve východním Afghánistánu dnes protestující házeli kamení na policisty a pokusili se vniknout do domu guvernéra provincie Laghmán. Do ulic tu vyšly tisíce lidí. Policie se pokusila dostat dav pod kontrolu, ale nechtěla střílet dokonce ani do vzduchu, aby násilí ještě více nerozdmýchala. Lidé protestují i v dalších provinciích.