Čekala trojčata, první zemřelo, vybojovala život pro zbylé dvě

Wroclaw - Ojedinělý porod úspěšně zvládli lékaři v polské Wroclawi. Žena, která čekala trojčata, tam při předčasném porodu přišla o jedno dítě, přišlo na svět v 21. týdnu těhotenství, šanci přežít nemělo. Ve zvláštní poloze pak bojovala dva a půl měsíce o záchranu ostatních plodů. A úspěšně. Pomocí léků se podařilo porod oddálit. Zbylé dvě děti, Iga a Ignác, přišly na svět ve 34. týdnu těhotenství. Lékaři chválí zejména rodičku - žena musela celou dobu ležet hlavou schýlenou lehce dolů, s nohama nahoru.

Odborníci mluví o přerušeném porodu, byly zaznamenány případy i několikatýdenní, ale nikdy se nepodařilo nechat v těle matky dítě dva a půl měsíce. 

Mariusz Zimmer, Klinika gynekologie a porodnictví, Wroclaw: „Obětovali jsme novorozence, abychom zachránili zbývající dva plody.“

V Polsku se denně narodí kolem tisícovky dětí, na stránkách varšavské přílohy jednoho deníku jsou dokonce vždy v sobotu zveřejňovány portréty novorozenců, doposud ale nebyl nikdy zaznamenán podobný případ jako ve Wroclawi. 

  • Jedno z dvojčat narozené na Wroclawské klinice zdroj: ČT24
  • Jedno z dvojčat narozené na Wroclawské klinice zdroj: ČT24

Porod se podařilo odsunout a překonat nebezpečné období, které by mohlo dětem způsobit následky. Matka měla k dispozici počítač, internet a knihy. Navštěvovali ji známí, neustále byla pod dohledem lékařů, sester a rehabilitačních asistentů. 

Novorozeňata jsou v inkubátorech, váží 1700 gramů a jsou v pořádku. Už za tři týdny budou moci být doma.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)