I přes pokračující nepokoje Syřané vyrazili k urnám

Damašek - V ohniscích pokračujících nepokojů a bojů v Sýrii přišly v sobotu a dnes o život desítky lidí, přesto vláda dnes upořádala referendum o nové ústavě, která může prezidenta Bašára Asada udržet v úřadu až do roku 2028. Hlasuje se především v klidnějších částech země. Opozice vyzvala své stoupence, aby referendum bojkotovali. Nová ústava slibuje i více politických stran ve vládě. Včera si střety s vládními jednotkami vyžádaly asi 90 mrtvých. Celkem už od začátku bojů zemřelo podle OSN přes pět tisíc lidí. Ostatky dvou novinářů zůstávají stále v Homsu, nelze je převézt.

Kromě pluralitního systému je v ústavě i omezení prezidentského mandátu na dvě sedmiletá období. Prezident Asad prosadil, aby o nové ústavě rozhodli Syřané. K dispozici mají více než 13 tisíc volebních místností. Nová ústava žádá pluralitní parlamentní volby do tří měsíců. Někteří ji sice považují za krok dopředu, upozorňují však na možné nedostatky.

Reakce voličů

„Dorazili jsme brzy, abychom hlasovali pro novou ústavu navrženou prezidentem. Ať ho bůh zachrání. Hlasovali jsme velmi transparentním způsobem.“ 

„S mými přáteli jsme našli problém ve třetím odstavci, který říká, že prezident musí být muslim. Proč? Syřané jsou všichni stejní bez ohledu na jejich náboženskou víru.“


Referendum je fraška, tvrdí opozice
 

Opozice má však mnohem větší výhrady. Novou ústavu označuje za podvod a referendum za frašku. Podle ní režim nerespektuje ani tu současnou, která mluví o svobodě projevu, právu na pokojné demonstrace a zákazu mučení. Referendem se prý prezident Bašár Asad snaží jen odvrátit pozornost od násilných akcí režimu. Návrh sice ruší monopol vládní strany Baas, ale zároveň zaručuje velké prezidentské pravomoci. Prezident bude moci vybírat předsedu vlády bez ohledu na poměr sil v parlamentu a počínaje rokem 2014 bude moci úřad zastávat jen po dvě po sobě jdoucí sedmiletá období. Na Asada se tedy bude omezení mandátu vztahovat až v roce 2028, pokud zvítězí ve dvou příštích prezidentských volbách. Ty nejbližší se mají konat v roce 2014. 

V Sýrii lidé hlasují v referendu (zdroj: ČT24)

Město Homs je pod palbou stejně jako v minulých třech týdnech. Elektřina nefunguje 18 hodin denně, chybí potraviny i voda. Referenda se většina z tamních občanů neúčastní jednak proto, že se kvůli palbě bojí vyjít ven, jednak proto, že navrhované ústavní změny nepovažuje za řešení konfliktu. 

Ostatky mrtvých novinářů stále v Homsu, nelze je převézt 

V Homsu jsou stále ostatky dvou západních novinářů, kteří tam přišli o život při středečním bombardování. Dva jejich kolegové jsou zraněni a čekají na odvoz. Vyjednává o tom Mezinárodní výbor Červeného kříže se zástupci místního Červeného půlměsíce, ale bezpečnostní situace převoz zatím nedovoluje. 

Americká novinářka Marie Colvinová, která byla ve středu zabita v Sýrii, zemřela ve chvíli, kdy se snažila dostat ke svým botám. Chtěla prchnout před bombardováním. Napsal to dnes britský list The Sunday Times, pro nějž pracovala. Colvinová přišla o život stejně jako francouzský fotograf Rémi Ochlik. The Sunday Times napsal, že se Američanka podle místních zvyklostí vyzula u vstupu do domu, který byl určen novinářům. Když první rakety zasáhly horní patra, byla v přízemí a vběhla do haly, aby se obula. V tu chvíli jen několik metrů od ní dopadla další raketa. 

Matka mrtvé Američanky Marie Colvinové řekla, že její dcera zřejmě bude muset být pohřbena v Sýrii, protože rodina už byla upozorněna, že termín pro převoz ostatků v sobotu vypršel. 

Colvinová den před smrtí

Colvinová poskytla ze Sýrie několika sdělovacím prostředkům den před smrtí telefonické svědectví o situaci v Homsu a popsala umírání dětí v neustávající palbě. Do Sýrie se dostala bez povolení jako několik dalších kolegů, kteří chtějí poukázat na bezvýchodnou situaci civilistů. Když popisovala homskou čtvrť Bábá Amr, která je přes 20 dní pod palbou, řekla: „Nejsou zde vojenské objekty.“ Tvrzení syrské vlády, která útoky odůvodňuje jako nezbytnou operaci proti teroristům, označila „za naprostou lež“. „Armáda ostřeluje město civilistů trpících zimou a hladem,“ řekla.


Druhým mrtvým je Francouz Rémi Ochlik. Francouzský ministr vnitra Claude Guéant řekl, že Paříž dělá vše pro repatriaci Edith Bouvierové, která má zraněnou nohu a nemůže se z Homsu dostat. Evakuace prvních raněných se Červenému kříži podařila v pátek, ale zahraniční novináři mezi evakuovanými nebyli. 

Vydáno pod