Do archivu OSN s válečnými dokumenty se nikdo nemůže dostat

New York - Vzácný archiv s dokumenty o válečných zločinech z druhé světové války ukrývá sídlo OSN v New Yorku. Nahlédnout do něj je ale skoro nemožné. Poslední badatel byl v archivu před 10 lety, vědci a historici musejí často čekat roky a marně. Dosud si ale nikdo oficiálně nestěžoval, nyní vědci žádají přímo generálního tajemníka Pan Ki-muna, aby archiv zpřístupnil. Podle historiků by materiály mohly vést k odhalení stále žijících válečných zločinců.

Archiv OSN ukrývá důkazy proti válečným zločincům, vlastní 8 500 spisů a v nich skoro 40 tisíc jmen, stovky mikrofilmů. Šance dostat se k nim je ale skoro nulová. Po papírování a dlouhém čekání OSN většinou žádost zamítne.

Archiv založila komise Spojených národů pro válečné zločiny, která od roku 1943 sestavovala seznam podezřelých. Potom na spisy v režimu utajení dosáhly jen vlády. Teprve od roku 1987 můžou archiv - i když  omezeně - využívat badatelé a historici. Poslední tam ale kvůli obstrukcím byl před deseti lety.

Dan Plesch, britský vědec

„Materiály, které by mohly pohnat před spravedlnost dosud žijící válečné zločince a pomoci lépe pochopit holocaust, jsou stále tajné. To je ostuda.“

Podle odborníků už některé případy mohly dávno sloužit jako precedens pro současné mezinárodní soudy - jako třeba usvědčení japonského velitele za nabádání vojáků ke znásilňování. To mezi zločiny proti lidskosti zařadil haagský tribunál teprve v roce 2001 - v procesech po válce v Bosně.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)