Syřané chtějí odstranit Baas, silnému prezidentovi se nebrání

Damašek – Na 89,4 procenta účastníků nedělního referenda v Sýrii schválilo novou ústavu, jež ruší vedoucí úlohu strany Baas, ale uchovává velké pravomoci prezidenta Bašára Asada. O výsledcích referenda dnes informoval syrský ministr vnitra Muhammad Ibráhím Šaar. Opozice hlasování bojkotovala a po evropských politicích důvěryhodnost referenda zpochybnila i OSN. V Sýrii zůstávají dál uvězněni zranění zahraniční novináři. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy tvrdí, že dohoda o jejich evakuaci je už na spadnutí. O evakuaci ostatků americké novinářky Colvinové ze Sýrie vyjednává jménem USA Polsko. Na pokračující násilí v Sýrii reaguje Evropská unie přitvrzením sankcí proti režimu prezidenta Asada. Ode dneška zmrazí prostředky tamní centrální banky. Na schůzce v Bruselu opatření přijali ministři zahraničí sedmadvacítky. Katar mezitím vyzývá svět, aby vyzbrojil syrské povstalce, a to ústy svého premiéra, který je na návštěvě v Norsku.

Na černou listinu přibude dalších sedm jmen přívrženců prezidenta Asada. Zákaz vydávání unijních víz už teď platí pro víc než stovku Syřanů. Ti mají taky zmrazená konta v evropských bankách. Sankce se dotknou také aktiv syrské centrální banky a letecké dopravy. Evropská letiště dostanou zákaz přijímat syrská nákladní letadla. 

Opozice vyzvala k bojkotu referenda

Podle dostupných zdrojů se v nedělním referendu hlasovalo jen v klidnějších oblastech, nikoli v místech, která jsou dějištěm bojů. Opozice vyzvala své stoupence, aby referendum bojkotovali. Nelíbilo se jí hlavně to, že Asad usiluje o to, se udržet za každou cenu u moci. 
Podle ministra se referenda zúčastnilo 8,37 milionu lidí, tedy 57,4 procenta všech oprávněných voličů.

„Jestliže nová ústava a konec mocenského monopolu strany Baas by mohlo být součástí politického řešení, referendum se musí také konat bez násilí a zastrašování,“ reagoval mluvčí OSN Eduardo del Buey. „Jeho důvěryhodnost není pravděpodobná v kontextu všudypřítomného násilí a masívního porušování lidských práv,“ dodal. Další západní politici zejména z Británie a Francie referendum také zpochybnili. Šéf francouzské diplomacie Alain Juppé je označil za maškarádu.

Spojené státy označily uspořádání referenda za výsledek „naprostého cynismu“. Ministerstvo zahraničí vyslovilo pochyby, zda demokratizace Sýrie je v současné době reálná vzhledem k tomu, že Asadovy tanky a jednotky stále ostřelují civilní obyvatelstvo.

Prezidentovi nový text zaručuje značné pravomoci - bude vybírat premiéra i vládu bez ohledu na parlamentní většinu. V určitých případech bude mít také právo měnit zákony. Nový ústavní článek 88 omezuje možnost zastávat prezidentskou funkci dva po sobě jdoucí sedmileté mandáty. Podle článku 155 se však tento zákon začne uplatňovat až od příštích prezidentských voleb, které se mají konat v roce 2014. Bašárovi Asadovi, který je prezidentem od roku 2000, to teoreticky umožňuje zůstat u moci ještě dalších 16 let.

Boje v Sýrii mezitím pokračují, v neděli zemřelo nejméně 31 civilistů a vojáků. Město Homs už třetím týdnem bombardují jednotky prezidenta Asada. V Homsu uvízla zraněná francouzská novinářka Edith Bouvierová a britský novinář Paul Conroy. O bezpečném přesunu zraněných novinářů i ostatků jejich zabitých kolegů vyjednává v Sýrii Mezinárodní výbor Červeného kříže s místním Červeným půlměsícem. 

„O víkendu se k řešení nedospělo. V Homsu je situace krajně složitá. V noci se začalo rýsovat řešení. Dokud ale nebudou (novináři) v bezpečí, nemohu nic zaručit, je to mimořádně napjaté,“ říká Sarkozy. „Doufáme, že jsme blízko řešení, věci se pohnuly, ale víc říci nemohu,“ prohlásil také.   

Za Spojené státy vyjednává o předání ostatků americké reportérky Marie Colvinové polské velvyslanectví. Je prý neustále v kontaktu s francouzskými, britskými a americkými diplomaty. „Doufáme, že to přinese výsledek,“ řekl mluvčí polského ministerstva zahraničí Marcin Bosacki.

Homs
Zdroj: ČT24

V oblasti Homsu nalezeno přes šest desítek mrtvých těl

V Homsu se válčí i dnes. „Vojsko střílí z hlavních ulic do postranních uliček. Poblíž tržiště jsou dva mrtví,“ tvrdil agentuře Reuters svědek. V Homsu bylo dnes objeveno více než šest desítek mrtvých těl lidí, jež provládní síly podle tvrzení opozičních zdrojů zmasakrovaly. Podle jiných zdrojů jde naopak o příslušníky minoritní náboženské skupiny alávitů, k níž patří i rodina prezidenta Bašára Asada. Těla nesou stopy střel a bodná zranění. 

Nová ústava slibuje do tří měsíců parlamentní volby a konec monopolu vládní strany Baas. Opozice hlasování bojkotovala s tím, že vláda nerespektuje ani současnou ústavu.

Rada OSN pro lidská práva chce na úterý svolat mimořádné jednání k Sýrii. Írán je proti, ale jako země se statusem pozorovatele tomu nemůže zabránit. Rusku to nevadí, pokud se nebude schvalovat rezoluce, která by odsoudila režim v Damašku. Rada dnes v Ženevě
zahájila pravidelné čtyřtýdenní rokování.
   
Její rezoluce nemají velkou právní váhu, přesto ale mohou přispět k tlaku na to, aby syrská vláda přestala potlačovat protesty. „Osoby odpovědné za ty hrozné krutosti páchané v Sýrii by neměly být na pochybách, měly by nést osobní odpovědnost za strašné zločiny, které spáchaly,“ řekl náměstek britského ministra zahraničí pro lidská práva Jeremy Browne.