Srbové se zřejmě dočkají statutu kandidáta na členství v EU

Brusel - Srbsko by mělo v úterý získat status kandidáta na členství v Evropské unii. Vyplývá to z prohlášení ministrů zahraničí „sedmadvacítky“ po dnešním jednání v Bruselu. Z některých zemí nicméně zaznívaly i určité námitky. Jisté výhrady podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga vyjádřily Rumunsko s Litvou.

V případě Rumunska se jednalo o problém s rumunskou jazykovou menšinou v Srbsku. Litvě se zase příliš nelíbilo to, že Srbsko proti ní nasadilo kandidáta do boje o funkci předsedy Valného shromáždění OSN.

Překvapení se nekoná

„Byla tam dnes dohoda,“ řekl k výsledku jednání ohledně Srbska šéf francouzské diplomacie Alain Juppé. Rozhodnutí o udělení tohoto statusu, které by měli v úterý potvrdit i ministři evropských záležitostí a následně také ve čtvrtek a v pátek šéfové států a vlád zemí EU na summitu, se do jisté míry očekávalo. 
    
Srbsko se koncem minulého týdne dohodlo s Kosovem, které se od něj před časem jednostranně odtrhlo, na spolupráci v některých oblastech, po čemž unie dlouhodobě volá. Jde hlavně o správu společné hranice a hraničních přechodů. Navíc Kosovo bude moci na základě těchto dohod samostatně vystupovat na mezinárodních jednáních.

Barikády na kosovsko-srbské hranici
Zdroj: ČT24

Z Bruselu už v reakci na tuto zprávu zaznívaly hlasy, že jde o významný krok k další stabilizaci regionu. Schwarzenberg také zdůraznil, že udělení statusu neznamená automaticky to, že se země v budoucnu stane členskou zemí unie. "Je to první krok ke
členství v Evropské unii. Nejdřív musíte být kandidátem a potom, když se tam osvědčíte, tak můžete se stát posléze členem," řekl. Podle českého ministra je ale klíčové pro Balkán i pro EU, aby se Srbsko co nejdříve členem EU stalo.

Srbsko by mělo získat status kandidátské země na členství v unii (zdroj: ČT24)