Ukrajinský exministr Lucenko dostal čtyři roky vězení

Kyjev – Kyjevský soud dnes poslal bývalého ukrajinského ministra vnitra Jurije Lucenka na čtyři roky do vězení. K trestu ho odsoudil za zpronevěru a překročení úředních pravomocí. Lucenko vinu popírá, ve vězení, kde je od roku 2010, na protest opakovaně držel hladovku.

Lucenko byl odsouzen k trestu čtyř let odnětí svobody, po dobu tří let navíc nesmí vykonávat službu státního zaměstnance. Podle žalobců neoprávněně poskytl služební byt svému řidiči  a platil mu mzdu operativního pracovníka ministerstva vnitra. Navíc utrácel při pompézních oslavách Dne policie. Sedmačtyřicetiletá tvář Oranžové revoluce a blízký spolupracovník expremiérky Julije Tymošenkové se chce odvolat. Lucenko přijde také o veškerý majetek, který mu zabaví úřady, a musí také zaplatit ministerstvu vnitra způsobenou škodu v přepočtu 1,5 milionu korun. Dostal rovněž zákaz vykonávat veřejnou funkci. Lucenkův řidič Leonid Prystupljuk dostal u soudu tříletou podmínku.

Demonstrace na podporu Jurije Lucenka
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

„Soud oznámil rozsudek připravený politiky, prezidentským úřadem. Chtějí mě odstranit z politického života země,“ pohlásil bývalý ministr. Před budovou soudu se shromáždili jeho příznivci. Do jejich čela se postavil boxerský šampion Vitalij Kličko, který se angažuje i v politickém životě Ukrajiny. „Proces má znaky diktatury a autoritářského režimu,“ prohlásil Kličko.

Lucenko je ve vězení od prosince 2010. Opakovaně držel hladovku, která se podle jeho obhájců výrazně podepsala na stavu jeho zdraví. Nezávislé posouzení jeho zdravotního stavu při své nedávné cestě na Ukrajinu požadovala i česká europoslankyně Zuzana Roithová.

Lucenko patřil k nejbližším spolupracovníkům vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Při takzvané oranžové revoluci před osmi lety byl jedním z hlavních organizátorů demonstrací, které Tymošenkovou a bývalého prezidenta Viktora Juščenka přivedly k moci. Funkci ministra vnitra zastával v letech 2005 až 2010.

Vydáno pod