Unikátní transplantace všech končetin nedopadla dobře

Ankara - Unikátní víkendová transplantace čtyř končetin u jednoho pacienta skončila neúspěchem. Obě transplantované nohy i obě ruce musely být odstraněny, sdělila nemocnice Hacettepe v turecké Ankaře, která tuto údajně první podobnou operaci na světě uskutečnila. Dvacetihodinová operace začala v pátek, operační tým tvořilo přes 50 lékařů. Pacient je nyní na jednotce intenzivní péče.

V neděli byla nejprve odstraněna operovanému muži jedna noha, kterou nepřijal jeho kardiovaskulární systém. Poté mu byly odňaty zbylé tři transplantované končetiny z důvodu nových metabolických komplikací.

Čtyřnásobná transplantace následovala poté, co se v lednu v jiné turecké nemocnici úplně nezdařila trojitá transplantace končetin. Lékaři sice úspěšně přišili pacientovi obě ruce a jednu nohu, tu ale museli poté znovu amputovat kvůli nekompatibilitě tkání. Jiný tým ve stejné nemocnici na jihu Turecka a ve stejné době transplantoval obličej stejného dárce devatenáctiletému pacientovi. Šlo o vůbec první podobnou operaci v Turecku. Transplantace obličeje byla již 20. na světě. První taková úspěšná operace se uskutečnila ve Francii v roce 2005.

Vydáno pod