Costa Crociere má další průšvih, tentokrát naštěstí bez obětí

Victoria - Na obří výletní lodi Costa Allegra plující z Madagaskaru na Seychely vypukl v pondělí požár, podařilo se jej ale rychle uhasit. Mezi 636 pasažéry jsou podle agentur i čtyři Češi. Nikdo nebyl zraněn, plavidlo se ale nemůže samo pohybovat, je ponořeno do tmy a čeká na odtažení. Majitelem lodi je italská společnost Costa Crociere, která rovněž vlastní loď Costa Concordia. Ta před více než šesti týdny ztroskotala u toskánského pobřeží.

Požár podle prohlášení společnosti vznikl ve strojovně a oheň se nerozšířil do žádné další části lodi. Podle prohlášení společnosti uhasily plameny zvláštní požární jednotky. Všichni pasažéři jsou v pořádku, stejně jako všech 413 členů posádky. Mezi cestujícími jsou převážně Italové, Francouzi, Rakušané a Němci, ale také cestovatelé ze severu i jihu Ameriky.

Loď je podle zpráv posádky stabilní, i přes 1,5metrové vlny. V noci na úterý se již přiblížila francouzská rybářská loď. Kapitáni obou plavidel prý navázali rádiové spojení. O podobě pomoci se má rozhodnout po rozednění. Podle italské agentury ANSA se 90 metrů dlouhá rybářská loď Trévignon k výletní lodi v nesnázích přiblížila kolem půlnoci. V dalších hodinách by se prý do oblasti měly dostat další dvě lodi a v průběhu dneška ještě dva remorkéry.

Po vypuknutí požáru byly vypnuty motory a loď vyslala signál o pomoc. V tu chvíli se podle Costa Crociere nacházela asi 37 kilometrů od Alfonsova ostrova, jednoho ze seychelských atolů a asi 370 kilometrů od cíle své cesty.

Italská pobřežní stráž požádala nákladní plavidla plující v blízkosti Costa Allegra, aby výletní lodi poskytly pomoc. V současné době k ní míří tři nákladní a dvě rybářské lodě. Francouzská rybářská loď by měla doplout k Allegře kolem půlnoci. Seychelské úřady vyslaly na místo motorovou loď, letadlo a dva remorkéry, které však doplují na místo nejdřív v úterý odpoledne. I přesto, že se jedná o oblast, kde se pohybují somálští piráti, nebylo konstatováno žádné bezprostřední nebezpečí. Na palubě jsou navíc ozbrojené bezpečnostní jednotky, které by měly v případě útoku zasáhnout, uvedly seychelské úřady.

Costa Allegra vyplula v sobotu z Diego Suarez na Madagaskaru a mířila do přístavu v seychelské metropoli Victoria, kam měla připlout v úterý brzy ráno.

Obří loď byla vyrobena v italských docích v roce 1992, je dlouhá 188 metrů, má osm palub pro cestující a 399 kabin.

Costa Allegra
Zdroj: ČTK/AP/Costa Crociere

Po zprávách o incidentu na další lodi společnosti Costa Crociere poklesla cena akcií její mateřské společnosti Carnival na Wall Street o téměř dvě procenta na 29,50 dolaru. Během několika minut na počátku obchodování tím ztratily cenu asi 400 milionů dolarů (7,4 miliardy korun).