Když Izrael zaútočí na Írán, Američany varovat nebude

Washington/Tel Aviv - Izraelští činitelé prý nebudou varovat USA, pokud se rozhodnou k preventivnímu úderu na íránská jaderná zařízení. Podle agentury AP to uvedl člen amerických tajných služeb obeznámený s průběhem jednání. Vyjádření izraelských činitelů mělo padnout během uzavřených rozhovorů na nejvyšší úrovni mezi představiteli obou zemí.

Podle nejmenovaného amerického zpravodajského činitele sdělení zaznělo z úst izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Ehuda Baraka během návštěv předních amerických činitelů v Izraeli.  

Svůj záměr Izrael vysvětlil snahou poskytnout alibi Washingtonu a zmenšit pravděpodobnost scénáře, kdy by byla Spojeným státům později přičítána zodpovědnost za to, že případnému izraelskému útoku nedokázal zabránit.

Podle Američanů Írán na spojence USA nezaútočí

Informace přichází v době, kdy USA zvyšují tlak na Izrael, aby ho od možného vojenského útoku na Írán odradily. Izrael v této souvislosti navštívil bezpečnostní poradce amerického prezidenta Baracka Obamy Tom Donilon a podle izraelských médií měl do Izraele zamířit také šéf amerických tajných služeb James Clapper.

Ředitel Zpravodajské služby amerického ministerstva obrany (DIA) Ronald Burgess v polovině měsíce oznámil, že Írán pravděpodobně sám útok proti Spojeným státům a jejich spojencům nezahájí, odpověděl by ale na útok proti svému území.