Rybářská loď vleče Costu Allegru do bezpečí

Victoria - K obří výletní lodi Costa Allegra, která v důsledku pondělního požáru na palubě nemohla pokračovat v plavbě a zůstala vězet u Seychel, se v noci na dnešek dostala francouzská rybářská loď. Jak uvedl majitel lodi, italská společnost Costa Crociere, rybářská loď vzala výletní plavidlo do vleku a táhne jej k ostrovu Mahé. Na místo dorazí zřejmě pozítří. Na lodi nebyl nikdo zraněn.

Lodi původně směřovaly k ostrovu Desroches jihozápadně od hlavní části Seychel, kam měly dorazit ve středu odpoledne místního času. Společnost se však kvůli pohodlí cestujících rozhodla plavidlo nasměrovat rovnou k Mahé, kam se má dostat také za pomoci remorkérů. Místo svých obvyklých 40 kilometrů zvládne zatím za hodinu urazit jen čtyři. Jakmile rybářskou loď vystřídají remorkéry, může jet dvakrát rychleji.

„Na ostrově Desroches by nebyly zajištěny nezbytné podmínky, které by umožňovaly přistání lodi a vylodění pasažérů,“ uvádí se ve sdělení společnosti Costa Crociere. „Kromě toho není na ostrově dostatečná logistická a ubytovací kapacita,“ uvádí se dále. Na loď Costa Allegra shodil vrtulník jídlo, satelitní telefony a krátkovlnné vysílačky. 

Costa Allegra vyplula v sobotu z Diego Suarez na Madagaskaru a mířila na Seychely, když na ní v pondělí vypukl vypukl požár. Oheň se podařilo rychle uhasit. Podle ředitele italské společnosti ale poškodil generátory. Plavidlo se nemůže samo pohybovat a uvízlo asi 32 kilometrů od Alfonsova ostrova, jednoho ze seychelských atolů a asi 200 mil (370 kilometrů) od cíle své cesty, kterým byl přístav v seychelské metropoli Victoria. Na palubě je 636 pasažérů a 413 členů posádky.

Filippo Marini, kapitán italské pobřežní stráže:

„Costa Allegra vyplula z Madagaskaru k Mahé na Seychelách, a jeden ze tří generátorů začal hořet. Požár se podařilo uhasit a cestujcím nehrozí žádné riziko.“

Mezi pasažéry jsou i Češi

Mezi cestujícími jsou převážně Italové, Francouzi, Rakušané a Němci, podle AFP ale také čtyři Češi. S českými turisty jsou v kontaktu české zastupitelské úřady v Addis Abebě a v Itálii. Věc diplomaté řeší i s ministerstvem zahraničí Seychel. Češi jsou v pořádku, sdělilo ministerstvo zahraničí v Praze.

V oblasti, kde se loď nachází, se pohybují piráti. Na palubě Costy je devět členů protipirátské jednotky italského námořnictva, kteří by měli v případě útoku zasáhnout. Loď kvůli pirátům pro jistotu vypnula automatický identifikační systém a komunikuje přes satelitní telefony.

Rybářská loď Trévignon vleče poškozenou výletní loď Costa Allegra
Zdroj: ČTK/AP/Le Talenduic

„Loď bez elektřiny unášel mořský proud, situace je ale klidná a kapitán svolal cestující na paluby,“ uvedl šéf námořních operací společnosti Costa Crociere Giorgio Moretti. Díky záložní baterii bylo na lodi světlo. Klimatizace nebo kuchyňské přístroje ale nefungují, takže pasažéři dostanou chleba s vodou a ovoce. „Situace je naprosto pod kontrolou, cestující jsou v pořádku, posádka je v pořádku,“ uvedl Moretti s tím, že krize na lodi nepanuje.

Noční můru znovu prožívá rodina Thomasových z britského Birminghamu. Před šesti týdny čekali na zprávu od syna z potápějící se Costy Concordie, teď mají dceru na druhé lodi. „Drásalo mi nervy, že je proud bezmocně unáší. Přemýšlela jsem, že můžou být snadným cílem pro piráty,“ uvedla členka posádky Jayne Thomasová.

Společnost Costa Crociere uvedla, že požár vznikl ve strojovně. Jeho příčina ale zůstává nejasná. Costa Crociere vlastní i výletní loď Costa Concordia, která před více než
šesti týdny ztroskotala u toskánského pobřeží. Při neštěstí zemřelo 25 z více než 4 200 lidí na palubě, sedm dalších se nadále pohřešuje.