Je francouzská novinářka stále v Homsu?

Damašek - Ze Sýrie dnes přišla zpráva, že se podařilo evakuovat britského novináře Paula Conroye. O osudu zraněné francouzské novinářky se prozatím nic neví. I když v průběhu dne prezident Sarkozy sám potvrdil, že byla evakuována do Libanonu, nakonec své tvrzení odvolal. Režim prezidenta Bašára Asada stupňuje útoky na západní a severní části země. Z popudu Francie má o vyhlášení příměří v Sýrii jednat Rada bezpečnosti OSN. To by mělo umožnit přivézt humanitární pomoc lidem ve městech obležených armádou. O situaci mimořádně jedná také Rada OSN pro lidská práva, má schválit návrh rezoluce, která odsuzuje použití těžkých děl a tanků.

Zahraniční agentury vydaly dnes postupně střídavě informaci že francouzská novinářka Edith Bouvierová byla převezena z Homsu, a zprávu, že se tak nestalo. Informaci, že je novinářka v bezpečí, dokonce potvrdil i francouzský prezident. Později ale své tvrzení odvolal. „Není potvrzeno, že paní Bouvierová je v bezpečí v Libanonu,“ přiznal Sarkozy. „Před chvílí jsem nebyl přesný a omlouvám se vám za to,“ řekl. Francie podle něj nicméně dál pracuje na tom, aby se ze Sýrie novinářka bezpečně dostala. O osudu zraněné žurnalistky se tak zatím nic neví.

Evakuace britského novináře nicméně potvrzená je. Syrská opozice tvrdí, že Conroyova evakuace proběhla za mimořádně dramatických okolností. Na jeho záchraně se prý podílelo 35 dobrovolníků z řad povstalců a 13 z nich při operaci zahynulo. O převoz zraněných novinářů usilovali několik dní diplomaté a také zdravotníci z Mezinárodního výboru Červeného kříže a syrského Červeného půlměsíce.

Ještě dnes ráno zdravotnické zdroje tvrdily, že se sice humanitárnímu konvoji v pondělí večer podařilo dorazit do homské čtvrti Bábá Amr, kde žurnalisté uvízli, ale že ani jeden z nich do sanitek, jež odjely s nemocnými, nenastoupil. Nakonec se je ale podařilo převézt. Při středečním útoku zahynula Američanka Marie Colvinová a Francouz Rémi Ochlik a jejich těla zatím nebyla převezena.

Bašár Asad
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Vraždí se i v jiných městech

Podle opozičních zdrojů zahynulo jen za dnešek v zemi od 92 do 144 lidí. Desítky obětí jsou hlášeny z Homsu a z Hámy.

V Hamá vojsko při intenzivním ostřelování města Halfájá zabilo 20 lidí. Protesty se do města přesunuly z provinčního střediska Hamá po rozsáhlé srpnové ofenzívě. Venkovské oblasti jsou podle opozičních aktivistů trvale pod palbou. V Halfáji v pátek našli 18 mrtvých a podle opozice byli všichni zabiti střelou do hlavy. Všechny tyto zprávy ze Sýrie jsou neověřitelné z nezávislých zdrojů, protože vláda brání zahraničním zpravodajům informovat z místa.

Do Homsu byla v noci na dnešek nasazena elitní jednotka, jíž velí bratr prezidenta Bašár Asada Máhir. Na hlavních ulicích jsou tanky a míří ke čtvrti Bábá Amr, která je pod palbou tři týdny.

Alain Juppé, francouzský ministr zahraničí:

„Přijde den, kdy se budou muset civilní a vojenské úřady v Sýrii a především prezident Asad zodpovídat ze svých činů před mezinárodní justicí. Při takových zločinech pro ně nemůže existovat beztrestnost.“

Mimořádné rokování Rada OSN pro lidská práva otevřela při svém pravidelném měsíčním jednání v Ženevě na návrh Turecka a tří zemí z oblasti Perského zálivu - Kataru, Kuvajtu a Saúdské Arábie. RB OSN jedná o nové rezoluci k Sýrii, která by vyhlásila „humanitární příměří“ a umožnila dodávky pomoci obyvatelům měst obležených armádou.  

Zasedání krátce po začátku opustila syrská delegace a vyzvala k ukončení vyzbrojování rebelů a k podněcování sektářství.„Vzhledem k tomu, že skutečným cílem tohoto zasedání je podpora terorismu v mé zemi, naše delegace oznamuje své stažení z této zbytečné debaty,“ prohlásil syrský velvyslanec při radě Fajsal Chabbáz Hamví.

Rezoluce 47členné rady nemají žádnou právní sílu, ale mohou přispět k morálnímu tlaku na režim v Damašku. Navrhovatelské státy do rezoluce prosazují formulaci o „nasazení těžkého dělostřelectva a tanků k útokům na obytné čtvrti, což vedlo k zabití tisíců nevinných civilistů“.

Od roku 2011 čelí mezinárodní kritice v souvislosti s brutálním potlačováním povstání proti své vládě, které je součástí arabského jara a přerostlo do občanské války.
Zdroj: Rodrigo Abd/AP Photo

Jeden z arabských diplomatů citovaný agenturou Reuters počítá s tím, že rezoluce při hlasování hladce projde, protože ji podporuje většina jednajících zemí. Očekává, že proti budou Rusko, Kuba a Ekvádor, postoj Číny nedokázal odhadnout.

Vydáno pod