Před svatým Pavlem se doprotestovalo, pokračování jinde

Londýn - Policie a soudní vykonavatelé v noci na dnešek vyklidili stanový tábor demonstrantů hnutí Okupujte Londýn před londýnskou katedrálou svatého Pavla. Tábor tu byl od poloviny října; soud ve středu definitivně zamítl odvolání, kterým se chtěli protestující domoci toho, aby zde mohli zůstat. Vyklizení proběhlo v podstatě klidně, 20 lidí ale policie zadržela.

Londýnští demonstranti se inspirovali americkým protestem Okupujte Wall Street a staví se proti rostoucí sociální nerovnosti a vysokým odměnám bankéřů. Před katedrálou se ocitli víceméně náhodou. Původně chtěli v polovině října obsadit náměstí před londýnskou burzou, ale tam je policie nepustila. Utábořili se proto u sousední katedrály.

Původně tu stálo asi 150 stanů, mnoho jich ale dobrovolně strhli aktivisté poté, co minulý týden prohráli soudní při o to, aby před turisty hojně navštěvovanou budovou mohli zůstat. Před katedrálou dál zůstávalo asi 50 stanů.

Policie vyklidila tábor Okupujte Londýn (zdroj: ČT24)

Vyklízení tábora začalo krátce po půlnoci a dohlížely na ně desítky policistů. Největší práci dalo rozebrání barikády. Vedení londýnské čtvrti City, kde se katedrála nachází, v prohlášení vyjádřilo lítost nad tím, že k tomuto kroku muselo dojít.

Vedení katedrály, duchovní i turistické dominanty Londýna, bylo od počátku rozpolcené. Kvůli sporům, jak se vůči protestu zachovat, na podzim odstoupil děkan. Policie slibuje, že okolí chrámu udrží čisté, členové hnutí Okupujte Londýn zase to, že svůj hlas pozvednou brzo někde jinde. „Není to začátek konce, je to jen konec začátku,“ vzkazují na úřední místa. Dodávají, že kdyby jim někdo řekl 15. října, že se bude vyklízet až skoro v březnu, měli by radost.

Tábor demonstrantů Okupujte Londýn
Zdroj: ČT24

Tábor demonstrantů u londýnské katedrály byl jedním z nejdéle fungujících v rámci protestů proti sociální nerovnosti, které začaly loni na podzim v New Yorku a rozšířily se pak do dalších měst v USA i jinde ve světě. Úřady ve Spojených státech použily při vyklízení protestních táborů i násilí. Hnutí Okupujte Londýn má ještě menší tábořiště na okraji City. Další se nachází na jiných místech v zemi.