Tymošenková: Janukovyč se mé prosby o milost nedočká

Kyjev – Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková nikdy nepožádá o milost prezidenta Viktora Janukovyče. Napsala to dnes na svém webu. Tvrdí, že by tak přiznala svou vinu. Prezident přitom nedávno prohlásil, že je ochoten milost zvážit, pokud o ni Tymošenková požádá. Expremiérka si ve vězení odpykává sedmiletý trest, který jí soud uložil loni v říjnu za podpis údajně nevýhodné smlouvy o dodávkách ruského plynu v roce 2009.

„Přiznala bych tak svou vinu, a proto je tento cynický návrh pro mě kategoricky nepřijatelný,“ uvedla Tymošenková v reakci na prezidentovo prohlášení. „Nespáchala jsem žádný zločin a žaloba proti mně byla od a do zet zfalšována na přímý Janukovyčův příkaz,“ dodala.   

„Nikdy se mé prosby nedočká, stejně jako já od něj nečekám žádnou milost. Urážkami a pronásledováním mě nezlomí. Svůj život jsem věnovala boji za svobodu a nezávislost demokratické Ukrajiny, a z této cesty nikdy nesejdu,“ napsala expremiérka. 

Prezident Janukovyč minulý pátek v rozhovoru pro kyjevskou televizi prohlásil, že omilostnění Tymošenkové je možné pouze v případě, že odsouzená o prezidentskou milost požádá. „Prezidentská komise žádost posoudí, a pak už to bude na mně,“ konstatoval Janukovyč.

Vydáno pod