Zákon, který vyvolal francouzsko-tureckou roztržku, je protiústavní

Paříž - Francouzský ústavní soud dnes rozhodl, že zákon trestající popírání genocidy je protiústavní, protože odporuje principům svobody projevu obsaženým ve francouzské ústavě. Podle Paříže je genocidou i vyvražďování Arménů Turky za první světové války. Turecko, které kvůli zákonu chtělo s Francií přerušit diplomatické vztahy, v reakci na verdikt uvedlo, že nyní zváží obnovení normálních kontaktů. Zákon měl do konce měsíce podepsat prezident Nicolas Sarkozy. Ten dnes oznámil, že hodlá předložit novou verzi zákona.

Zákon měl trestat až rokem vězení a pokutou až 45 000 eur (přes 1,1 milionu korun) každého, kdo by popíral jakoukoli genocidu. Francie za genocidu považuje holocaust Židů za druhé světové války a vyvražďování Arménů v roce 1915. Dosud však trestala jen popírání holocaustu.

Proti zákonu se k Ústavní radě, která je francouzskou obdobou ústavního soudu, odvolalo na 130 poslanců z obou komor parlamentu a všech politických stran. Podle nich ještě probíhá debata historiků o událostech v tehdejší otomanské říši, a schválený zákon tak ohrožuje svobodu projevu.

Arménie, jejíž postoj podporuje řada historiků, uvádí, že Turecko v letech 1915 až 1917 systematicky vyvraždilo 1,5 milionu Arménů. Podle Ankary zahynulo půl milionu lidí a nešlo prý o genocidu. Turecko tvrdí, že těžké ztráty byly na obou stranách a arménští partyzáni podporovali ruská invazní vojska v tehdejší otomanské říši.

Zákon vyvolal roztržku mezi Francií a Tureckem, které hrozilo přerušením diplomatických vztahů. Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu dnes po verdiktu Ústavní rady uvedl, že turecká vláda zváží obnovení ekonomických, vojenských a politických kontaktů, které Ankara zmrazila po přijetí zákona. Nicméně Sarkozy ihned vyzval francouzskou vládu, aby vypracovala nový návrh zákona, který by vzal v úvahu rozhodnutí Ústavní rady. Prezident se domnívá, že popírání genocidy není možné tolerovat, a musí být proto trestáno, uvedla v prohlášení Sarkozyho kancelář.

Zákon, který trestal popírání genocidy, je protiústavní (zdroj: ČT24)